Index Vakbarát Hírportál

Négy férfi lophatta el a közel kétmilliárd forintot érő aranyvécét

2023. november 7., kedd 07:58

A rendőrség négy férfi ellen emelt vádat, miután elloptak egy teljesen működő, 4,8 millió font értékű aranyvécét. A 18 karátos vécét, az „Amerika” című műalkotást 2019 szeptemberében lopták el az oxfordshire-i Blenheim-palotából.

Korábban a rendőrség által nyilvánosságra hozott biztonsági felvételek alapján már kiderült, hogy az aranyvécé meglovasításához egy sötétkék Volkswagen Golfot használtak a tolvajok, aminek valószínűleg hamis rendszáma volt.

A hatóságok korábban azt remélték, hogy valakinek a fedélzeti kamerája esetleg elcsíphette az aranyvécével robogó járművet, de erről egyelőre nincs hír. Emellett két embert is letartóztattak már: egy 66 éves férfit a lopás elkövetésének gyanújával, egy 35 éves férfit pedig a bűntény megtervezésével.

A Thames Valley-i rendőrség most közölte, hogy négy férfi ellen emeltek vádat. A 39 éves wellingborough-i James Sheen ellen egyrendbeli betöréses lopás, egyrendbeli bűnszövetségben elkövetett vagyonátadás és egyrendbeli bűnszövetségben elkövetett vagyonátadás miatt emeltek vádat – írja a Sky News.

A 38 éves oxfordi Michael Jones ellen egyrendbeli betöréses lopás miatt emeltek vádat.

A rendőrség emellett a 35 éves ascoti Fred Doe és a 39 éves nyugat-londoni Bora Guccuk ellen is vádat emelt egy-egy bűnszövetségben elkövetett vagyonátruházás vádjával. November 28-án kell megjelenniük az Oxford Magistrates' Court előtt.

A vécét a Blenheim-palotában, Sir Winston Churchill egykori miniszterelnök és háborús vezető szülőházában állították fel Maurizio Cattelan olasz konceptművész 20 év óta első önálló kiállításának részeként.

Az egymillió font értékű Amerikát 2016-ban a New York-i Guggenheimben megrendezett kiállításon is bemutatták, ahol használni is lehetett, miközben a közelben egy biztonsági őr vigyázta a rendet.

A tizennyolc karátos toalettet egyébként Donald Trump amerikai elnöknek is felajánlották. Eredetileg egy Van Gogh-festményt nézett ki magának, ám a múzeum inkább az aranyvécét adta volna oda. Végül nem került a Fehér Házba Amerika.

Rovatok