Index Vakbarát Hírportál

Donald Trump a tárgyalásán beszólt a bírónak, mire az megfenyegette

2023. november 7., kedd 07:06 | aznap frissítve

Éles szóváltás alakult ki az illetékes New York-i bíróságon Donald Trump és a bíró között a korábbi amerikai elnök és cégei ellen csalás miatt indult polgári peres eljárás hétfői tárgyalásán. A per a Trump-cégek értékének megállapítása körül zajlik; a vád szerint azokat a valósnál jóval magasabban állapították meg, és ezzel félrevezették a hitelező bankokat.

Az MTI híradása szerint a kérdések Donald Trump korábbi nyilatkozataira vonatkoztak cégeinek értékével kapcsolatban. A volt elnök kifejtette, hogy üzleti érdekeltségei a papírokban szereplőnél jóval többet érnek.

Trump egyik válaszában megjegyezte, „biztos benne, hogy a bíró ellene fog dönteni”. Arthur Engoron bíró válaszul felszólította, hogy közvetlenül az ügyészség képviselőjének kérdésére válaszoljon, különben eltávolíttatja a tanúk padjáról.

A korábbi elnök hétfő késő délután a bíróságról távozva kijelentette, hogy ennek a pernek soha nem lett volna szabad elindulnia. Trump ezzel arra célzott, hogy a közelgő amerikai elnökválasztás miatt ellenfelei mindent elkövetnek, hogy besározzák reputációját és ellehetetlenítsék visszatérését az ország vezetőjeként.

A per legfőbb tétje, hogy a Trump-vállalkozások megtarthatják-e működési engedélyüket New York államban. Donald Trump, valamint idősebb fiai és a Trump-szervezet ellen Letitia James indított polgári pert csalás vádjával, ami szerint Donald Trump a ténylegesnél jóval magasabban állapította meg vállalkozásai értékét, és így anyagi előnyt szerzett.

Már egy hónapja tart a csatározás

Az októberben kezdődött tárgyalás előzménye, hogy szeptember végén Arthur Engoron bíró már hozott egy döntést, amely felelősnek találta Donald Trumpot és vádlott-társait a cégeik értékéről adott hamis nyilatkozatért.

A bíróságon múlt héten vallomást tett Donald Trump két idősebb fia, ifjabb Donald Trump és Eric Trump – aki szintén a per vádlottja –, míg szerdán az ügyészség kezdeményezésére Donald Trump lányát, Ivanka Trumpot tervezik meghallgatni tanúként.

Az ügy olyan polgári peres eljárás, melyben nem esküdtszék dönt a terheltek bűnösségéről, hanem a bíró saját hatáskörben hoz határozatot és szabja ki a büntetés mértékét.

Rovatok