Index Vakbarát Hírportál

A kabuli tálib vezetés segítségért kiált: humanitárius szükséghelyzet jöhet

2023. november 7., kedd 20:50

Az Afganisztánt kormányzó tálib vezetés nemzetközi segítséget kér a Pakisztánból visszatoloncolt afgán menekültek számára: nincs elegendő szállás, ruházat és élelmiszer az országban.

Az Afganisztánt kormányzó tálib vezetés nemzetközi segítséget kér a Pakisztánból visszatoloncolt afgán menekültek számára, a kabuli vezetés ugyanis nem tud egyedül megbirkózni a problémával, nincs elegendő szállás, ruházat és élelmiszer – tájékoztatott az MTI kedden a tálibok menekültügyi minisztériumának közleménye alapján. 

A hideg időjárás okozta problémák elkerülése érdekében kérjük az ENSZ-t és a külföldi országokat, hogy nyújtsanak több és jobb támogatás

– áll a közleményben.

A pakisztáni hatóságok október elején jelentették be, hogy november 1-jéig minden illegális bevándorlónak el kell hagynia az országot, ellenkező esetben kiutasítják és kitoloncolják őket. Tartva a kitoloncolástól naponta több ezer afgán menekült tér vissza Afganisztánba, a múlt heti határidő lejárta óta pedig több tízezer afgánt toloncoltak ki a pakisztáni hatóságok is.

A segélyszervezetek arra hívták fel a figyelmet, hogy sok embernek, aki a tálibok hatalomátvétele után hagyta el Afganisztánt, semmije sem maradt hazájában, és a közelgő télen súlyos humanitárius szükséghelyzet alakulhat ki az országban.

A Pakisztáni Emberi Jogi Bizottság (HRCP) az X-en közzétett közleményében súlyos vádakkal illette a pakisztáni kormányt, miután olyan információk jutottak a birtokába, amelyek szerint a pakisztáni hatóságok több esetben családjuktól elszakított kiskorúakat toloncoltak ki.

Rovatok