Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: A Szövetség győzelmével világossá vált, kik képviselik a magyarokat

2023. november 7., kedd 20:34

Világossá tette a Szövetség győzelme, hogy melyik politikai erő jelenti a valódi képviseletet a magyarok számára Szlovákiában – fejtette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Pozsonyban, ahol gratulált a tárcavezető Forró Krisztiánnak.

Szijjártó Péter Pozsonyban gratulált a Szövetség elnökének az „elképesztő ellenszél” ellenére elért választási eredményéhez – közölte az MTI.

A külgazdasági és külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy az elmúlt másfél évtized legjobb eredményét érte el a párt. A minisztérium tájékoztatása szerint a tárcavezető a Szövetség elnökével, Forró Krisztiánnal közös sajtótájékoztatóján azt is elmondta, hogy 

az eredmény világossá tette, melyik helyi politikai erő jelenti a valódi magyar képviseletet Szlovákiában.

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy néhány közvélemény-kutató cég megbukott a vizsgán.

Az, hogy szándékosan publikáltak-e jóval alacsonyabb várható eredményeket a Szövetség számára, mint ami a valóság lett, vagy szakmailag ennyire képesek, ezt nem tudjuk, de nem is a mi dolgunk

– kommentálta. 

Arról is beszélt a miniszter, hogy számítanak a Szövetséggel a közös munkára a magyar–szlovák együttműködés fejlesztése során és a felvidéki magyarság helyzetének javításában. Rámutatott arra is, hogy minden egyes párt célja a győzelem vagy a bekerülés a parlamentbe, márpedig ez sajnos kétségtelenül nem sikerült. Ugyanakkor méltatta a Szövetség eredményét, hiszen, mint mondta, ellenszélben érték el azokat. 

Szijjártó Péter a nap folyamán találkozott többek között Robert Fico szlovák kormányfővel, Juraj Blanár külügyminiszterrel, Denisa Sakova gazdasági miniszterrel, illetve Richard Rasi regionális fejlesztésekért felelős miniszterrel is.

Rovatok