Index Vakbarát Hírportál

Ukrajna közel az EU-csatlakozáshoz, az utolsó akadályt Magyarország jelenti

2023. november 7., kedd 16:15

Az Európai Unió hamarosan arra kérheti tagállamait, hogy kezdjék meg Ukrajnával a csatlakozásához szükséges tárgyalásokat, a magyar kormány azonban blokkolni fogja ezeket mindaddig, amíg a kárpátaljai magyar kisebbségek helyzete nem rendeződik.

Ukrajna egyre közelebb kerül ahhoz, hogy csatlakozzon az Európai Unióhoz. A Bloomberg szerint a csatlakozáshoz szükséges hét lépésből négyet már teljesített, beleértve az igazságszolgáltatás rendszerének helyretételét, és a média függetlenné tételét.

A lap szerint az Európai Bizottság valószínűleg azt fogja javasolni a tagállamoknak, hogy kezdjék meg a hivatalos csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával, de csak azután, hogy számos más reformot is végrehajtottak.

Ilyen a kisebbségekre vonatkozó jogszabályok elfogadása is, ami miatt a magyar kormány már többször szót emelt. 

A Bloomberg kiemeli még a korrupció elleni küzdelmet, az oligarchamentesítést is. A bizottság véleménye november 8-ig nyilvánosságra kerül, hogy aztán decemberben az EU-csúcson végleges döntést hozzanak a tagállamok.

Az ukrán Telegraf az Unian nyomán viszont arról ír, hogy az ország csatlakozása elé Magyarország gördíthet akadályt. Orbán Viktor politikai igazgatója, Orbán Balázs a hírt kommentálva kijelentette ugyanis, hogy Magyarország blokkolja a tárgyalások megkezdését Ukrajnával, mivel a magyar kisebbségek jogai még mindig sérülnek.

Korábban Pavlo Klimkin volt ukrán külügyminiszter kategorikusan ellenezte, hogy Magyarországot Ukrajna ellenségének tekintsék. Mint mondta, „Magyarország buktatni fog minket, és valahogyan kerékkötője lesz az EU- és NATO-tagságról szóló tárgyalások megkezdésének. Ez a történet még évekig fog tartani”. 

Rovatok