Index Vakbarát Hírportál

Belgium versenyt fut az idővel a lefoglalt kokain elégetése miatt

2023. november 8., szerda 15:39

Az ország kábítószerügyi biztosa hamarosan a belga nemzetbiztonsági tanács elé terjeszti a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények elleni küzdelemre vonatkozó tervet. Ennek oka, hogy a belga drogbandák vissza szeretnék lopni a kokainjukat.

Az ország az utóbbi időben annyi fehér port foglalt le, hogy most egy új problémával néz szembe: az elkobzott kokaint tároló raktárak a bűnözők célpontjává válnak, akik vissza akarják azt lopni – írja a Politico.

Belgium és Hollandia a Latin-Amerikából érkező kábítószerek – főként a kokain – legfontosabb európai célpontjai közé tartozik, és a lefoglalások száma Belgiumban az elmúlt hónapokban megnövekedett. Míg azonban Hollandia képes arra, hogy a lefoglalt kokaint még aznap elégesse, addig Belgiumban ez még nem így van, ami ellenállhatatlan lehetőséget kínál a bűnözőknek.

Korábban olyan mennyiségeket foglaltunk le, amelyek a bűnszervezetek kiszámított kockázatának részét képezték

– mondta Ine Van Wymersch, Belgium kábítószerügyi biztosa kedd este a VRT közszolgálati televíziónak.

De a ma lefoglalt mennyiségek sokkal nagyobbak, és már nem a kiszámított kockázat részei. A kábítószer-bűnözők egyértelműen hajlandóak nagy erőfeszítéseket tenni a kábítószer visszaszerzéséért

– fogalmazott.

Pénteken két kikötői alkalmazottat, akik egy lefoglalt konténer közelében dolgoztak Antwerpen közelében, három ember késsel megfenyegetett és megkötözött, miközben megpróbáltak hozzáférni a konténerhez. A belga vámhatóság később megerősítette, hogy a konténerben kokain volt, állatbőrök közé rejtve.

Az incidens három héttel azután történt, hogy az utolsó pillanatban Antwerpenben elfogtak hét nehézfegyverekkel felszerelt holland férfit, akik egy biztonságos helyen tárolt, lefoglalt kokainszállítmányt akartak visszaszerezni.

Belgiumban az elmúlt években jelentősen megnőtt a kábítószerrel kapcsolatos erőszakos cselekmények száma, mivel

az ország egyre inkább a globális kábítószer-kereskedelem egyik fő célpontjává vált, amelynek központja Antwerpen, az EU második legnagyobb kikötője.

A legfrissebb incidensek miatt a belga hatóságok fokozott készültségben vannak, mert a drogbandák nem riadnak vissza a brutális erőszaktól sem, hogy visszaszerezzék a rendőrség vagy a vámosok által lefoglalt kokainszállítmányokat.

Az esetek politikai vitához is vezettek arról, hogy ki a felelős az elkobzott kábítószerek késedelmes ártalmatlanításáért.

Rovatok