Index Vakbarát Hírportál

Vlagyimir Putyin gyilkosok kezébe adta országa fontos részének sorsát

2023. november 8., szerda 13:13

Vlagyimir Putyin a 2000-es években békét kötött a Kadirov családdal, ennek jeleként pedig átadta nekik Csecsenföldet, amit Ramzan 2007-ben örökölt meg apjától. Azóta élvezi teljhatalmát, és kénye-kedve szerint nevezi ki családtagjait a legfontosabb pozíciókba. De miért érdeke Vlagyimir Putyinnak, hogy átengedje Csecsenföldet egy hidegvérű gyilkosnak?

Csecsenföld olyan, mint bármelyik monarchia. Ramzan Kadirov csecsen vezér a fiát, Adamot tette meg testőrsége élére, a kaukázusi köztársaság szatrapái pedig áradoznak róla. A fiatalabb Kadirov „példakép társai számára”, és egy „határozott, minden tekintetben fejlett fiatalember” – írja róla a belügyminisztérium különleges egységeinek vezetője, Zanid Csalajev a Telegramon.

A dicséretben úszó utód, aki a jövőben apja biztonságáért felel majd, mindössze 15 éves.

Adam Alhanov egészségügyi miniszter „erős lelkű, bátor harcosként” méltatta, aki kora ellenére már „sok gyakorlati tapasztalattal rendelkezik” – írja a Tagesspiegel.

Adam Kadirov nemrég éles helyzetben is bizonyította, hogy nemhiába mondanak róla ilyeneket: megvert egy fogvatartottat. Édesapja büszkén posztolta a kínzásról készült videót a Telegramon, és azt írta: „Jól tette.” Nem sokkal később a legmagasabb kitüntetést, a „Csecsenföld hőse” aranycsillagot adományozta Adamnak.

A Kadirov család uralja Csecsenföldet

Ramzan Kadirov mostanra szerettei egész sorát gyűjtötte maga köré a csecsenföldi vezető pozíciókban. Októberben 24 éves lányát, Aishatot nevezte ki a kormányfő helyettesévé, aki a szociális ügyekért felel. Korábban kulturális miniszter volt. Férjét, Vishant, az uralkodó vejét pedig miniszterelnök-helyettessé nevezték ki.

Kadirov egy másik lánya az óvodai nevelésért felelős, egyik unokaöccse biztonsági tanácsadó, egy másik pedig többször volt már miniszter – a lista hosszasan folytatható lenne. Tavaly a BBC oroszországi szerkesztősége kiszámolta, hogy

minden harmadik csecsen méltóság Ramzan Kadirov rokona, minden negyedik ugyanabból a faluból származik, és tizenkét százalékuk közeli barátja.

A Kadirov család a második csecsen háború után került jó pozícióba. 1990-ben az akkori csecsen vezér, Ahmat Kadirov háborút vívott Oroszország ellen, ahol fia, Ramzan és harcostársai különösen brutálisak voltak. Kadirovék aztán a 2000-es évek környékén megegyeztek az ország új elnökével, Vlagyimir Putyinnal, cserébe megkapták Csecsenföldet. A régió egyes szakértői úgy vélik, hogy az iszlamista befolyás alatt álló Csecsenföldet ma már kalifátusként irányítják. 

A Tagesspiegel szerint az igazi kérdés az, hogy az Orosz Birodalom minden szegletét uraló Vlagyimir Putyin miért engedte át Csecsenföldet Kadirovéknak?

A feláldozhatók

A zsidók elleni erőszakos támadások a szomszédos Dagesztánban épp most mutatták meg, milyen gyorsan eszkalálódhat a helyzet Oroszország muszlimok uralta régióiban. Az Ukrajna elleni háború mellett Putyin nyilvánvalóan nem engedhet meg magának egy újabb konfliktust.

A lap megállapítja, hogy Putyin mindig a „feláldozhatókat” küldi a frontra. Ilyen volt Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője – és adott esetben ilyen Ramzan Kadirov is. Végül arra a következtetésre jutottak, hogy

Kadirovnak nincs oka lemondani hatalmáról, Putyinnak pedig nem érdeke az, hogy menessze Kadirovot,

így a csecsen vezető kénye és kedve szerint nevezheti ki családtagjait a legfontosabb pozíciókra.

(Borítókép: Ramzan Kadirov, a Csecsen Köztársaság vezetője és Vlagyimir Putyin orosz elnök. 2015. Fotó: Rob Welham/Universal History Archive/Universal Images Group via Getty Images)

Rovatok