Index Vakbarát Hírportál

Természeti katasztrófa pusztít Mexikóban, a parlament inkább az űrlényekkel foglalkozik

2023. november 9., csütörtök 14:20

Az észak-amerikai állam törvényhozása többórányi időt szentelt egy kétes szavahihetőségű ufószakértőnek, miközben fontosabb feladataik is lennének.

A mexikói parlament alsóháza továbbra is vizsgálja azoknak a testeknek a valódiságát, amelyeket még szeptemberben mutatott be a testületnek egy újságíró. Az ufók támájával foglalkozó Jaime Maussan két mumifikálódott testet tett közszemlére a kongresszus előtt, amelyekről azt állította, hogy idegen létformák. Az eset után a mexikói törvényhozás köznevetség tárgya lett. Ennek ellenére parlament újabb lehetőséget kínált a 70 éves férfinak,

a meghallgatás ráadásul kevesebb mint három héttel azután történt, hogy az egymillió embernek otthont adó Acapulco kikötővárosát leradírozta a térképről az ötös erősségű Otis hurrikán.

A szakértő és perui orvosokból álló csapata kedden ismét a múmiák eredetiségét bizonygatták a mexikói képviselőház előtt. A több mint három óra hosszúságú előadás keretein belül olyan röntgenfelvételeket és fotókat mutogattak a törvényhozóknak, amelyek szerintük azt bizonyítják, hogy a lények nem a földi evolúció útján fejlődtek ki. Az ufókutató Maussan egyik kollégája, Dr. Daniel Mendoza mindezt azzal a ténnyel igyekezett alátámasztani, hogy mivel a feltételezett idegeneknek sem tüdejük sem bordáik nincsenek, ezáltal mindenképpen egy új, eddig ismeretlen fajra bukkantak.

Nem ez az első hoax Jaime Maussan jóvoltából

A szóban forgó mexikói újságíró nem először követett el a keddihez hasonló átverést, 2017-ben például Peru kormányát próbálta rászedni hasonló bábukkal. Az ottani bemutatóról készített jelentés azonban megállapította, hogy szinte teljesen biztos az, hogy a figurákat ember alkotta - ráadásul a közelmúltban - és

az ufókutató állításainak ellenére a bemutatott testek se nem idegen eredetűek, se nem mumifikálódott ősi lények, de még csak nem is élnek.

A Limában bemutatott feltételezett idegenekről nincs publikusan elérhető fotó, ezért nem tudni, hogy ugyanazokról a testekről van-e szó, mint amelyeket a 70 éves újságíró a mexikóvárosi kongresszusnak vitt el vizsgálat céljából. Azt viszont biztos, hogy a peruiaknak bemutatott babák papír és szintetikus ragasztó keverékéből készültek, a mumifikálódott szerves anyagok utánzásának céljából - írja az AP.

Lennének fontosabb dolgok is

Sokakból ellenérzést váltott ki, hogy az adófizetői pénzből fizetett kongresszusi képviselők egy hoaxgyártóra fecsérelték az idejüket. Október 25-én ugyanis egy trópusi ciklon hatalmas erővel csapott le az ország csendes-óceáni partvidékére, százezreket elvágva az alapvető létszükségleteiket biztosító szolgáltatásoktól.

Az Otis névre keresztelt hurrikán, óriási pusztítást okozott. Eddig 48 halálos áldozatról tudni, további 58 embert még eltűntként kezelnek. A Washington Postnak nyilatkozó helyiek szerint azonban még ennél is több ember veszthette életét a viharban.

Egyes ellenzéki politikusok szerint pedig a hatóságok direkt kozmetikázzák a halottakról szóló adatokat.

A hurrikán által leginkább sújtott város Acapulco, ahol a vihar a létfontosságú infrastruktúrában és mintegy 200 ezer lakóházban okozott jelentős károkat. Az egykor népszerű turistacélpontnak számító kikötőváros helyreállítása hatalmas anyagi terhet fog róni az észak-amerikai államra. További probléma, hogy a megrongálódott település mára a nemzetközi drogkereskedelem egyik központjává vált, így az otthontalanok és munka nélkül maradók még a szokásosnál is kiszolgáltatottabbak lehetnek a szervezett bűnözésnek.

A lakosság és az elpusztult vállalkozások gazdasági segélyezése helyett az elnök, López Obrador elsősorban a közrend fenntartását helyezi előtérbe.

Ezért Acapulcóbana a Nemzeti Gárda elhelyezésére szolgáló laktanyák építését rendelte el. A lakosok elégedetlenek az intézkedéssel és azt szeretnék, ha ezt a pénzt is inkább a civil infrastruktúrában okozott károk helyreállítására fordítaná a kormány - számol be az AP.

Miközben a képviselőház űrlényeket kerget, Mexikó - a természeti csapás mellett - a drogkartellek által előidézett erőszakhullámmal is küzd, az ország egyes területei teljesen a bűnszervezetek ellenőrzése alatt állnak, de facto független entitásokként működnek Mexikóvárostól.

Rovatok