Index Vakbarát Hírportál

Hiába vétózna Magyarország, az Európai Uniónak már van egy B terve

2023. november 10., péntek 15:30

Az Európai Unió képes lesz megkerülni a magyar vétót, hogy Ukrajna megkaphassa az 50 milliárd eurós támogatást, amelyet az Európai Békekeretből különítene el az unió – mondta a blokk két tisztviselője a Reutersnek.

Az Európai Unió végrehajtó testülete a költségvetési támogatás bővítését javasolta Ukrajna számára, az ország ugyanis már 21 hónapja áll harcba Oroszországgal. A blokk 27 tagállama a tervek szerint a december 14–15-i brüsszeli csúcstalálkozón szavaz a csomagról.

A közös uniós költségvetésből való támogatásra viszont arra van szükség, hogy az EU valamennyi tagállama egyhangúlag megszavazza azt. Egyesek szerint félő, hogy Orbán Viktor és a magyar kormány megvétózza ezt a kezdeményezést. Kovács Zoltán kormányszóvivő elmondta, hogy az Ukrajnának szánt pénzügyi támogatásnak az uniós költségvetéstől elkülönítve kell történnie. Szerinte az EU-nak új stratégiára van szüksége Ukrajnával kapcsolatban, és minden pénzügyi döntésnek ebből kell kiindulnia.

A minap  Johannes Hahn, az Európai Bizottság pénzügyi biztosa beszélt róla, hogy az Európai Bizottság nem kíván kompromisszumot kötni az Ukrajnának nyújtandó támogatás kérdésében. Szerinte Budapest nem tudja megzsarolni az uniót. Hahn ekkor megjegyezte, hogy az EB rendelkezik olyan megoldással, ami Budapest támogatása nélkül is biztosítja Ukrajnának az uniós támogatást.

Az EU bajuszát húzgálja Magyarország

A Reutersnek két uniós tisztviselő azt mondta, ha Magyarország élne a vétóval, a blokknak van módja arra, hogy ezt megkerülje. Mégpedig úgy, hogy minden egyes uniós kormányt arra kér, állítsa össze saját segélycsomagját Kijevek, amelyek együttesen elérnék az 50 milliárd eurós értéket.

Magyarország azt kockáztatja, hogy átlép bizonyos határokat. Szeretnénk, ha az unió része lenne, de eljöhet az az idő, amikor az emberek belefáradnak, hogy Budapest mindenkit túszként tart fogva. Van egy B tervünk, ami nehezíti a dolgokat, de adott esetben ezt fogjuk alkalmazni

– mondta a hírügynökségnek az egyik EU-s tisztviselő.

Ezt erősítette meg a másik, névtelenségét kérő tisztviselő is, aki azt mondta, „így vagy úgy, de Kijev megkapja a neki szánt EU-s támogatást”.

Ukrajna csatlakozása az Európai Unióhoz

A másik fajsúlyos kérdést Ukrajna EU-s csatlakozása szokta jelenteni Magyarország és Ukrajna vitájában.  Az Európai Unió hamarosan arra kérheti tagállamait, hogy kezdjék meg Ukrajnával a csatlakozásához szükséges tárgyalásokat, a magyar kormány azonban blokkolni fogja ezeket mindaddig, amíg a kárpátaljai magyar kisebbségek helyzete nem rendeződik.

Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának vendége volt pénteken, ahol  szóba került Ukrajna EU-tagjelölti státuszának ügye is. A miniszterelnök úgy látja, a háborúban álló ország EU-tagságáról szóló tárgyalások nem kapcsolhatók össze a Magyarországnak járó uniós források ügyével.

Ukrajna jelenleg olyan messze van az EU-s tagságtól, mint Makó Jeruzsálemtől

– jegyezte meg Orbán Viktor.

Rovatok