Index Vakbarát Hírportál

Őrizetbe került egy férfi a mesterséges intelligencia rasszizmusa miatt

2023. november 10., péntek 15:22

30 órát töltött rendőrségi őrizetben egy férfi, miután a mesterséges intelligencia tévesen azonosította őt egy lopott órák ügyében folytatott nyomozáskor.

A 45 éves Robert Williams-et három évvel ezelőtt letartóztatták egy olyan bűncselekményért, amelyet el sem követett, ugyanis a rendőrök által használt arcfelismerő technológia összetévesztette Williams-t egy gyanúsítottal − írja a Sky News.

A rendszer a gyanúsítottról készült elmosódott CCTV-felvételt kapcsolta össze Williamsszel.

Képzeld el, hogy tudod, hogy nem tettél semmi rosszat... És megjelennek a házadnál, és letartóztatnak a kocsifelhajtón

− mondta Williams.

A 45 éves férfit 30 óra őrizet után szabadon engedték. Williams kártérítést és az arcfelismerő szoftverek gyanúsítottak azonosítására történő használatának betiltását kérve pert indított a detroiti rendőrség ellen, amely jelenleg is folyamatban van.

Az Egyesült Államokban hat esetről tudnak, amikor jogtalan letartóztatás történt. Érdekes, hogy az áldozatok minden esetben feketék voltak.

Azt gondolják, hogy a mesterséges intelligencia tükrözi a társadalom faji előítéletességét, mivel valós adatokon képzik ki a rendszert. Egy 2019-ben közzétett amerikai kormányzati tanulmány szerint

az arcfelismerő technológia akár 100-szor nagyobb valószínűséggel azonosítja tévesen a feketéket, mint a fehéreket.

Ennek oka, hogy a technológiát túlnyomórészt fehér adathalmazokon képzik ki. A probléma megoldása lehet, hogy olyan adatokat használjanak, amelyeket számítógép generál, hogy változatosabbak legyenek, mint a valós adathalmazok.

A faji előítéletesség problémája nem csak az arcfelismerő technológiára jellemző, a különböző típusú mesterséges intelligenciamodellekben is megfigyelhető.

A detroiti rendőrség szóvivője elmondta, hogy szigorú szabályok vonatkoznak az arcfelismerő technológia használatára, és minden egyezést csak nyomnak tekintenek, nem pedig bizonyítéknak arra, hogy a gyanúsított bűncselekményt követett el.

Rovatok