Index Vakbarát Hírportál

Véget vetett az éhségsztrájknak a Nobel-békedíjas iráni aktivista

2023. november 10., péntek 13:55

Beszüntette éhségsztrájkját pénteken Nargesz Mohammadi, az idén Nobel-békedíjjal kitüntetett, bebörtönzött iráni aktivista – derült ki a jogász üzenetéből, amelyet családjának küldött.

A nő az Instagramon nyilvánosságra hozott angol nyelvű üzenetét a család továbbította az AFP francia hírügynökségnek, amiben azt írta, szerdán úgy szállították át a börtönből a kórházba, hogy nem viselt fejkendőt – adta hírül az MTI.

Az 50 éves Nargesz Mohammadi, aki több mint húsz éve küzd a halálbüntetés és a fejkendő kötelező viselése ellen, november 6-án éhségsztrájkba kezdett, és nem volt hajlandó a kórházba szállításakor fejkendőt viselni.

Családja szerint szívproblémákkal küzd, és sürgős kórházi kezelésre volt szüksége. „Miután kórházba kerültem anélkül, hogy el kellett volna takarnom magam, és visszatértem a börtönbe, befejeztem az éhségsztrájkomat” – tette hozzá.

A kórház bejáratánál várakozó barátokat és rokonokat rövid időre őrizetbe vették és kihallgatták, fényképezőgépüket pedig elkobozták.

„A kormány attól tartott, hogy fátyol nélkül fognak látni” – mondta Mohammadi.

Amíg a hidzsáb kötelező viselését el nem törlik, addig továbbra is fedetlenül fogok járni, és ti is reszketni fogtok a fátyol nélküli nők látványától

– írta üzenetében.

A Nobel-bizottság októberben jelentette be, hogy az évtizedek alatt többször letartóztatott és elítélt, 2021 óta a teheráni Evin börtönben fogva tartott Nargesz Mohammadi kapja idén a Nobel-békedíjat „az iráni nők elnyomása elleni harcáért, valamint az emberi jogok és a mindenki szabadságának előmozdításáért folytatott küzdelméért”.

Rovatok