Index Vakbarát Hírportál

Ukrán miniszterelnök-helyettes: A magyar kisebbség hasznot húzott abból a figyelemből, ami az országunkra irányul

2023. november 10., péntek 16:48

Interjút adott az Euronewsnak az uniós csatlakozásért felelős ukrán miniszter, Olha Sztefanyisina, amiben többek között arról is beszélt, hogy hazájában momentán nincs igény a választásokra. Az ukrán miniszterelnök-helyettes a kárpátaljai magyarokra is kitért néhány gondolat erejéig.

Mint arról korábban beszámoltunk, az Európai Bizottság azt javasolja, hogy az Európai Unió Tanácsa kezdje meg a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával és Moldovával, és szorgalmazzák a tagjelöltség megadását Georgiának.

Ukrajnának most az oligarchák hatalmának megnyirbálásában, a kisebbségi jogok javításában és a korrupció féken tartásában kell előrelépéseket tennie. Olha Sztefanyisina szerint az oligarchák ügyét már rendezték, a magyaroknak pedig szerinte nincs mitől tartaniuk Ukrajnában.

Már működik a korrupciót megakadályozó jogszabály, ami átláthatóságot ír elő a hivatalnokoknak. A fő üzenetünk az, hogy a korrupció mindenhol jelen van, nem fogunk megállni

– hangsúlyozta a politikus.

Újságírói kérdésre Olha Sztefanyisina azt mondta, hogy Ukrajnában jelenleg nincs igény a választásokra. Mint kifejtette, az ukrán alkotmány kimondja, hogy a rendkívüli állapot idején nem lehet választást tartani, mert az érintené a nemzetbiztonságot, és a győzelem esélyét is befolyásolhatná a háborúban.

A választást egyedült olyan pártok szorgalmazzák, amelyek unják a parlamenti feladataik ellátását – tette hozzá. Az interjú végén az ukrán miniszterelnök-helyettes megígérte, hogy kielégítik a magyar kisebbség igényeit, szerinte a párbeszéd jó eredményt hozott.

Még jönnek lépések, de biztosak lehetnek abban, hogy Ukrajna tervei között nem szerepel semmi rossz a magyarok kisebbség számára. Ők inkább hasznot húztak abból a figyelemből, ami Ukrajnára irányul, amióta tagjelöltek lettünk

mondta Olha Sztefanyisina.

Rovatok