Index Vakbarát Hírportál

Vészhelyzetet hirdettek Izlandon

2023. november 11., szombat 06:46 | aznap frissítve

Szükséghelyzetet rendeltek el Izlandon, miután egy erőteljes földrengéssorozat söpört végig az ország délnyugati részén. A Fagradalsfjall vulkán újabb kitörésétől tartanak, már tervezik a közelében lévő város evakuálását.

Az elmúlt hetekben több ezer rengést regisztráltak a közeli Fagradalsfjall vulkán körül − informálta az Izlandi Meteorológiai Szolgálat a BBC-t. A rengések az izlandi Reykjanes-félszigeten koncentrálódtak, amely a 2021-es kitörés előtt 800 évig szunnyadt a vulkáni tevékenység előtt.

Csütörtökön a térségben megnövekedett szeizmikus aktivitás miatt lezárták a közeli Kék lagúna nevezetességet.

Október vége óta több mint 20 ezer rengést regisztráltak Izland délnyugati részén.

A meteorológiai szolgálat információi szerint a magmaalagút megindult a föld alatt, egyenesen a vulkán közelében fekvő Grindavík városa felé, és véleményük szerint nem kizárható, hogy el is éri a települést. Az izlandi polgári védelmi ügynökség emiatt azonnal elrendelte a lakosság evakuálását.

Pénteki nyilatkozatában az ügynökség úgy fogalmazott, az embereknek el kell hagyniuk a várost, de azt is hangsúlyozták, hogy ez nem „vészhelyzeti evakuálás” − felszólították őket, „maradjanak nyugodtak, mert időben észrevették a veszélyes jelenséget”.

Nincs közvetlen veszély, az evakuálás elsősorban megelőzés, a fő cél Grindavík összes lakosának biztonsága

− tették hozzá. A várost alig 4 ezren lakják, így gyorsan és hatékonyan tudnak haladni a baj megelőzésével.

Nyolcszáz évig szunnyadt, most újra aktív

A Fagradalsfjall vulkán nyolcszáz év után újra működésbe lépett, így 2021 óta folyamatosan tapasztalnak különböző szeizmikus mozgásokat Izlandon.

A szigetország földrajzilag a világ egyik legaktívabb régiója, mintegy 30 aktív vulkáni lelőhellyel.

A vulkánkitörések akkor fordulnak elő, amikor a magma, amely könnyebb, mint a körülötte lévő szilárd kőzet, mélyen a kőzet alól emelkedik a föld felszínére.

Júliusban a Litli-Hrutur, vagyis a Kis Ram tört ki a Fagradalsfjall területén, ami rengeteg turistát vonzott a „világ legújabb bébivulkánjának” helyszínére.

Reagált a magyar külügy

A Külgazdasági és Külügyminisztérium konzuli szolgálata weboldalán az Izlandra utazók számára azt írta: fontolják meg az emberek, hogy valóban most szeretnének-e elutazni a szigetországba.

Aki mégis bevállalja most az utazást, annak javasolt a regisztráció a konzuli védelem lehetőségére, valamint felhívták a figyelmet a hírek követésének fontosságára és a fokozott elővigyázatosságra – olvasható a tájékoztatásban.

Rovatok