Index Vakbarát Hírportál

300 ezer palesztinbarát tüntetett Londonban, a szélsőjobboldali ellentüntetők is megjelentek

2023. november 11., szombat 21:06

Mintegy 300 ezer ember jelent meg szombaton Londonban egy nagy palesztinbarát tüntetésen, miközben a rendőrség több ellentüntetőt letartóztatott, mert megpróbáltak szembeszállni a felvonulókkal.

A London központi részén található Hyde Park Cornerben nagy volt a rendőri jelenlét, miközben a tüntetők a „szabad Palesztinát” és a „tűzszünetet most” rigmusokat skandálták. De az is elhangzott a tüntetésen, hogy „a folyótól a tengerig Palesztina szabad lesz!”

A londoni Metropolitan Police szóvivője a CNN-nek elmondta, hogy becslések szerint összesen 300 ezer ember vett részt a tüntetésen, amely egybeesett az éves fegyverszüneti napi megemlékezésekkel.

A rendőrség közölte, hogy 82 ellentüntetőt tartóztattak le „a rendzavarás megelőzése érdekében”. Közölték, hogy „agresszióval szembesültek az ellentüntetők részéről”, akik jelentős számban voltak jelen, amikor a tüntetés kezdett összeállni.

Szélsőjobboldali dulakodás a rendőrséggel

A rendőrség megígérte, hogy minden rendelkezésükre álló erőt és taktikát bevet, hogy megállítsa a palesztinbarát felvonulókkal szembeszálló ellentüntetőket.

A CNN helyszíni stábja kiabálásokat hallott, és erős rendőri jelenlétet figyelt meg, amikor szélsőjobboldali tüntetők egy csoportja megpróbálta megrohamozni a háborús emlékművet, amelyet a védelem érdekében zárt zónába helyeztek.

Tommy Robinson szélsőjobboldali szervező egy kisebb, de zajos tüntetés élén próbált meg eljutni a Kenotáfiumhoz, a Whitehallban található szimbolikus emlékműhöz abban a londoni kerületben, ahol a miniszterelnök és a kormányhivatalok székelnek.

A zavargások a hét elején a palesztinbarát tüntetésekkel kapcsolatban kialakult politikai vitát követik, amikor a brit belügyminiszter, Suella Braverman a szövegkönyvtől eltérően azzal vádolta a rendőrséget, hogy túlságosan elnéző volt a tüntetőkkel szemben.

Rishi Sunak brit miniszterelnök eredetileg megpróbálta megakadályozni a palesztinbarát tüntetés megtartását.

Bár később elfogadta, hogy lesz felvonulás, Sunak kitartott azon álláspontja mellett, hogy a tüntetés ezen a bizonyos hétvégén történő megtartása „nemcsak tiszteletlen, hanem is sérti a szívből jövő hálánkat azok emléke iránt, akik oly sokat adtak azért, hogy ma szabadságban és békében élhessünk”.

Berlinben is tüntettek

A közel-keleti háború a Hamász terroristáinak Izrael elleni támadásai miatt továbbra is lázban tartja a német főváros biztonsági hatóságait. Szombaton mintegy 6200 tüntető vonult végig Berlinben. A tiltott plakátok miatt néhány letartóztatás is történt.

Az „Emberi jogok gyarmatosítása” jelszó alatt a tüntetők a Platz der Luftbrückéről az Oranienplatzra, a Gneisenaustrassén és a Mehringdammon keresztül a Platz der Luftbrückére vonultak vissza.

Berlin utcái időnként kék fények tengerében fürödtek. A rendőrség hatalmas kontingenssel volt jelen. Egy rendőrségi szóvivő szerint a hangulat kissé felfokozott volt, akárcsak pénteken. Időnként tűzijátékokat is meggyújtottak, például a Zossener Strassén.

Délután kezdetben több száz tüntető gyűlt össze Kreuzbergben palesztin zászlókkal. Számos rendőr volt a helyszínen, például az Oranienplatzon. Egy vízágyút is bevetettek. 

Egy szóvivő szerint a rendőrség mindig megvizsgálja, hogy mely kijelentések minősülnek bűncselekménynek, és milyen mértékben kell beavatkozniuk. Legalább egy esetben a rendőrök a tüntetés egyik résztvevőjét elfogták, majd elvitték.

(Borítókép: Palesztinpárti tüntetés Londonban 2023. november 11-én. Fotó: Carlos Jasso / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok