Index Vakbarát Hírportál

Előkerült a legértékesebb tárgy a Titanic fedélzetéről

2023. november 12., vasárnap 14:34

Előkerült egy több mint százéves étlap a Titanicról, amiből kiderült, hogy 1912. április 11-én hihetetlen fogásokat szolgáltak fel a hajó utasainak majdnem utolsó vacsorájukon. Az étlap remek állapotban maradt meg, így a hétvégén aukcióra is bocsátják a 70 ezer fontot (30 millió forint) érő papírlapot.

A TItanic utolsó napjaiból fennmaradt étlapon ugyan maradtak vízfoltok, de az ételek neve a mai napig tökéletesen kiolvasható, és olyan különlegességek találhatóak meg rajta, amiket a mai szakácsok sem feltétlenül ismernek fel elsőre.

Továbbá felvetődik az a kérdés is, hogy vajon ki volt az a fejvesztett menekülés közben, aki fontosnak érezte magával vinni a menüsort – írja a The Guardian.

(Majdnem) utolsó vacsora és a Victoria Pudding

Az étlapról kiderül, hogy a Titanic utasai mindössze három nappal a fatális baleset előtt milyen speciális ételeket ettek. Az április 11-i menün szerepelt osztriga, lazac, többféle hús és természetesen krumplis és rizses köretek sokasága, különféle módon elkészítve.

A legkülönlegesebbnek mégis a desszertek bizonyultak, amik között feltűnt a Victoria Pudding nevű édesség, melyet a 21. századi szakácsok sem tudtak elsőre megfejteni. 

Később rájöttek, hogy ez a különlegesség piskótaalapú, és megbolondítják egy kevés pálinkával, gyümölcsökkel és különféle fűszerekkel. A tálalása tette igazán elegánssá, ugyanis kajszibarackkal és francia fagylalttal szolgálták fel a vendégeknek.

Hova került az étlap?

A menüsorra egy 1960-as évekbeli fotóalbumban bukkantak rá, amely valamikor Len Stephenson közösségtörténész tulajdona volt az új-skóciai Dominionban.

Az étlap részletezi a Queenstownból New York felé tartó, írországi hajó elhagyása utáni napon felszolgált ételeket. Az étlap mellett a Henry Aldridge & Son of Wiltshire árul más ritka Titanic-tételeket is, köztük egy tartán takarót.

Az aukciósház menedzsere úgy fogalmazott,

számos múzeummal és gyűjtővel is beszéltem szerte a világon, de sehol nem találtam másik étlapot.

Így tehát ez a tárgy számít a legértékesebbnek a Titanic-aukción, ahol egyébként számos más emléktárgy is megtalálható lesz különböző kategóriákban.

Rovatok