Index Vakbarát Hírportál

Meg kell akadályozni Észak-Koreát az atomfegyverek bevetésében – közölte Dél-Korea

2023. november 13., hétfő 07:08

Dél-Korea és az Egyesült Államok hétfőn felülvizsgálták azt a kétoldalú biztonsági megállapodást, amelynek célja, hogy elrettentse Észak-Koreát a nukleáris és rakétafenyegetésektől – közölte a dél-koreai védelmi minisztérium.

Sin von Si dél-koreai védelmi miniszter és amerikai kollégája, Lloyd Austin a szöuli biztonsági tárgyalásokon írta alá a frissített elrettentési stratégiát. A minisztérium közleménye szerint a stratégia célja, hogy

megakadályozza Észak-Koreát az atom- és más fegyverek bevetésében.

Reuters szerint Dél-Korea és az Egyesült Államok azért tartották szükségesnek a felülvizsgálatot, mert a meglévő stratégia nem volt felkészülve az észak-koreai rakéta- és nukleáris program gyors fejlődésére. A védelmi minisztérium egyelőre nem közölte, hogy a stratégia mely pontjain változtattak.

Pak Dzsin dél-koreai külügyminiszter és Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere csütörtökön egyeztek meg abban, hogy közösen kiterjesztett elrettentési stratégiát fognak alkalmazni Észak-Korea fenyegetéseivel szemben.

Az MTI szerint a két tárcavezető egyetértett abban, hogy az Észak-Korea és Oroszország között erősödő katonai együttműködés egyre aggasztóbb és veszélyesebb.

Pak és Blinken a kiterjesztett elrettentési stratégia mellett a Japánnal való stratégiai együttműködés előmozdításáról is tárgyalt. A három ország lépéseket tesz afelé, hogy az észak-koreai rakétafenyegetésekről adott valós idejű figyelmeztetések esetén azonnali válaszlépéseket tehessenek, illetve közösen védekeznek Phenjan kibertámadásai ellen.

Rovatok