Index Vakbarát Hírportál

Eltüntették a hajléktalanokat San Francisco utcáiról a kínai elnök miatt

2023. november 13., hétfő 17:02 | aznap frissítve

Joe Biden elnök, aki az Egyesült Államok vezető szerepét szeretné demonstrálni Pekinggel és Moszkvával szemben, ezen a héten nagyszabású csúcstalálkozót rendez, és ezúttal Hszi Csin-ping kínai elnök is a vendégek között lesz.

San Francisco jelentős erőfeszítéseket tett az utcák megtisztítására a jövő heti fontos amerikai–kínai csúcstalálkozó előtt, beleértve a városszerte található hajléktalantáborok felszámolását. 

Tudom, hogy az emberek azt mondják, csak azért takarítják ki ezt a helyet, mert a városba jönnek azok a puccos vezetők. Ez igaz, de az is igaz, hogy már hónapokkal az APEC [Ázsiai-csendes-óceáni Gazdasági Együttműködési Csúcstalálkozó] előtt is szó volt erről a problémáról

− mondta Gavin Newsom kaliforniai kormányzó pénteken, amikor egy faültetési akciót jelentett be. 

London Breed, San Francisco polgármestere szerint a konferencia várhatóan 53 millió dollárral segítheti a város gazdaságát.  

A KTVU megjegyezte, hogy a város megtisztítására tett erőfeszítések „érezhetőek” az utcákon, és ezzel egy időben sokkal kevesebb hajléktalan táborozik a főbb főútvonalakon.

A városban dolgozó Marc Savino azt mondta a KTVU-nak, hogy

az ember természetesen csodálkozik a hajléktalanok kitelepítése miatt. 

A San Francisco Chronicle által megszerzett e-mailekből kiderül, hogy Christopher McDaniels, a város köztisztaságáért felelős vezetője „aggódott a régóta fennálló táborok miatt, amelyek közel vannak a kiemelt területekhez”. 

A Chronicle szerint ezek a területek hét közlekedési csomópontot foglalnak magukban két olyan városrészben, amelyek már régóta a hajléktalanválság „epicentrumának” számítanak. A lap megjegyezte, hogy a megjelölt területekről néhány nappal az APEC-csúcstalálkozó előtt valamennyi sátor eltűnt.

Biden elnök és Hszi Csin-ping kínai elnök a jövő héten a San Franciscóban megrendezendő APEC-csúcson találkozik egymással. A két vezető legutóbb 2022 novemberében, Indonéziában találkozott egymással.

Az Egyesült Államok reméli, hogy a találkozót a Tajvan körüli növekvő feszültségek, valamint az ukrajnai és a közel-keleti válság kezelésére használja fel, San Francisco pedig abban reménykedik, hogy a konferencia segít kilábalni a pandémiát követő lassú fellendülésből.

Aaron Peskin, a San Franciscó-i felügyelőbizottság elnöke megjegyezte, hogy a konferencia „hatalmas lehetőséget” jelent, és hogy a város a lehető legrészletesebben megtervezte azt.

Rovatok