Index Vakbarát Hírportál

Az ENSZ aggódik a Phenjannak nyújtott kínai és orosz támogatás miatt

2023. november 14., kedd 10:45

Az ENSZ súlyosan aggódik az észak-koreai katonai képességek kiépítéséhez nyújtott kínai és orosz támogatás miatt – jelentette ki Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter kedden Dél-Koreában 17 ENSZ-tagállam vezető képviselőivel találkozva.

„Súlyosan aggódunk amiatt, hogy a Kínai Népköztársaság és Oroszország segít a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságnak képességei tökéletesítésében, lehetővé téve számára az ENSZ Biztonsági Tanácsa szankcióinak megkerülését. Aggódunk az Oroszország és Észak-Korea közötti katonai együttműködés legutóbbi növekedése miatt is” – mondta az amerikai védelmi miniszter az MTI szerint.

Washington azzal vádolja Észak-Koreát, hogy katonai eszközöket szállít Oroszországnak Ukrajna elleni háborújához, Moszkva pedig műszaki katonai támogatást nyújt Phenjannak.

Sin Von Szik dél-koreai nemzetvédelmi miniszter hangsúlyozta, hogy a (két Korea közötti fegyverszüneti egyezmény betartását ellenőrző) ENSZ-parancsnokság (UNC) Észak-Korea elrettentésének jelképe. A testület részes államainak találkozója figyelmeztetés mindazon csoportok vagy országok számára, amelyek a (belső Korea-közi) határt támadják – tette hozzá.

A UNC és Dél-Korea közös nyilatkozatban ítélte el Észak-Korea „törvénytelen” nukleáris és ballisztikusrakéta-programját, és kinyilvánította, hogy kiállnak „az ellenségeskedés bármilyen kiújulása vagy a félszigeten történő fegyveres támadás ellen”.

A koreai háború az 1953-as tűzszünettel ugyan lezárult, de formális békeszerződést a részes felek mindmáig nem kötöttek. Észak-Koreát atomprogramja miatt nemzetközi szankciók és elszigeteltség sújtja.

Rovatok