Index Vakbarát Hírportál

Három elnökjelölt indul Indonéziában a februári elnökválasztáson, rokonpártolást emlegetnek

2023. november 14., kedd 09:19

Aggódnak Indonéziában a demokráciapárti aktivisták, amiért a februári elnökválasztás egyik jelöltje még nem érte el a jelöltséghez szükséges 40. életévét, ráadásul a távozó elnök, Joko Widodo fiáról van szó. A választáson három elnökjelölt indul.

Indonézia választási bizottsága bejelentette, hogy mindhárom elnökjelölt indulhat a februári elnökválasztáson, köztük a különleges erők korábbi tábornoka, akinek alelnökjelöltje a távozó elnök, Joko Widodo fia – közölte az MTI.

A bizottság hétfőn közölte, hogy az elnökjelöltek megfeleltek a törvényi követelményeknek. Októberben 

az alkotmánybíróság 5–4 arányban megszavazta, hogy Widodo fia, a 36 éves Gibran Rakabuming Raka is induljon a mezőnyben, holott még nem töltötte be az elnökjelöltséghez és alelnökjelöltséghez követelménynek számító 40. életévét.

A Widodo sógora által vezetett alkotmánybíróság közölte, hogy azért tett kivételt Rakával, mivel jelenleg ő Surakarta polgármestere, és a döntés értelmében a regionális vezetők esetében eltekinthetnek a kötelező korhatártól.

Demokráciapárti aktivisták nepotizmust emlegettek a döntés miatt, és bírálták azt, mivel szerintük aláássa a demokratikus folyamatokat.

Raka az egyik államfőjelölt, Prabowo Subianto alelnökjelöltje.

Prabowo jelenleg az ország védelmi minisztere, és ő az egyetlen az elnökjelöltek közül, aki az 1967–98 közötti Suharto-diktatúrához köthető, mivel akkoriban vezérőrnagy volt.

A bíróság azonban felmentette az emberi jogsértések gyanúja alól, és az elmúlt két választáson Widodo kihívójaként indult az elnökségért, sikertelenül. Ganjar Pranowo a kormányzópárt elnökjelöltje, aki két terminust is töltött már Közép-Jáva kormányzójaként. Alelnökjelöltje a jelenlegi belbiztonsági miniszter, Muhammad Mahfud.

A harmadik elnökjelölt Anies Baswedan, az Iszlám Egyetem korábbi elnöke, aki tavalyig Jakarta kormányzója volt. Alelnökjelöltje a Nemzeti Ébredés Pártjának elnöke, Muhaimin Iskandar.

A február 14-re kiírt elnökválasztáson és parlamenti választáson mintegy 205 millió szavazó vehet részt Indonéziában.

Rovatok