Index Vakbarát Hírportál

Nem tűrik tovább az antiszemita uszítást a németek, szigorítják a tüntetés szabályait

2023. november 14., kedd 06:46

A német belügyminiszter szerint átlépték a határt a palesztinbarát és a Hamász mellett tüntető tömegek, ezért mielőbb szigorítanák és egységesítenék a hatósági intézkedéseket mind a tizenhat tartományban. Az sem kizárt, hogy a büntetőjogot is szigorítják.

Átlépték a határt a Hamász iszlamista terrorszervezetet mellett kiálló, palesztinbarát tüntetők a rendőrséggel szembeni fellépésükkel, antiszemita szimbólumaikkal és jelszavaikkal, közölte Nancy Faeser német belügyminiszter. 

A múlt heti tüntetések közül különösen az észak-rajna-vesztfáliai Essenben tartott tüntetés verte ki a biztosítékot, ahol a tüntetők iszlám terrorállamot, kalifátust követeltek, és Izrael megsemmisítését sürgették – írja az Infostart

Jochen Kopelke, a rendőri szakszervezet elnöke – főként azután, hogy a tüntetést követően bírálták a rendőrséget az erőtlen fellépése miatt – felhívta a figyelmet arra, hogy 

nincs egységes országos gyülekezési, továbbá ezzel kapcsolatban tüntetési jog, ezért nem tudnak fellépni a rendőrök sem. 

Kopelke olyan hatósági intézkedés bevezetését sürgetné, amely mind a tizenhat tartományban egységes jogszabályokon alapuló, egyforma beavatkozási lehetőséget biztosítana a rendőrség számára. A belügyminiszter teljes támogatásáról biztosította a rendőrségi követelést. 

Azt akarjuk, hogy Németországban a zsidók biztonságban érezzék magukat

– utalt arra, hogy nem tűrik az antiszemita uszítást az országban, hozzátéve, hogy az elkövetőkkel szemben minél előbb ítéletet kell hozniuk, hogy elrettentő hatással bírjanak. Az sem kizárt, hogy szigorítják a büntetőjogot.

A szigorítást a tartományi belügyminiszterekkel tervezett közelgő találkozóján kívánja napirendre tűzni. A ZDF szerint a Hamász október 7-i Izrael elleni, a háború eszkalálódásához vezető terrortámadása óta több mint háromezer antiszemita bűncselekmény történt Németországban.

Rovatok