Index Vakbarát Hírportál

Két ország is lemondta a 2025-ös oszakai világkiállítást

2023. november 14., kedd 10:47

Mexikó és Észtország visszalépett a 2025-ös oszakai világkiállításról – jelentette be a rendezvényért felelős japán miniszter. A visszalépést a saját pavilonok emelkedő építési költségével magyarázták.

Ennek ellenére további kilenc ország, köztük Dánia és Finnország úgy döntött, hogy részt vesz a Japán nyugati részén megrendezendő eseményen – mondta a rendezvényért felelős miniszter. Márciusig összesen 153 ország és régió jelentette be részvételét nyolc nemzetközi szervezet mellett. A legutóbbi összesítés szerint az oszakai világkiállításon 160 ország és régió, valamint kilenc nemzetközi szervezet fog részt venni – írja a Kyodo News.

Mexikó is azon országok között volt, amelyek eredetileg egy saját építésű pavilonban akartak kiállítani. A latin-amerikai ország azonban fontolgatni kezdte a visszalépést, és arról tájékoztatta Japánt, hogy nehézségekbe ütközhet a rendezvény finanszírozásának biztosítása.

Az úgynevezett „A” típusú pavilonok, amelyeket a részt vevő országok saját maguk terveznek és építenek meg, a rendezvény egyik fő attrakcióját jelentik. Meg nem erősített források szerint Nigéria is lemondott a saját építésű pavilonról.

Az infláció miatt emelkedő építőanyag-költségek és a japán építőiparban tapasztalható munkaerőhiány miatt néhány ország a kevésbé költséges pavilonok felé fordult, bár ez a lehetőség egyben kisebb kiállítóteret is jelent.

A világkiállítást 2025. április 13-tól október 13-ig rendezik meg.

Rovatok