Index Vakbarát Hírportál

Brutálisan meleg van Brazíliában, 58,5 fokos a hőérzet

2023. november 15., szerda 18:13

Szélsőséges hőhullám sújtja Brazília nagy részét a múlt hétvége óta. Kedden a hőérzet Rio de Janeiróban elérte az 58,5 Celsius-fokot.

A brazil meteorológiai intézet közölte, hogy szélsőséges hőhullám tombol Brazíliában. Kedden a hőmérők 39 Celsius-fokot mutattak Rio de Janeiróban, de a hőérzet elérte az 58,5 Celsius-fokot – írja az MTI.

A hatóságok a legmagasabb szintű hőségriadót rendelték el tizenöt délkeleti, középnyugati és északi államban, illetve a fővárosban, Brasíliában is.

Itt újabb melegrekord dőlt meg 37,3 Celsius-fokkal. Sao Paulóban hétfőn 37,7 Celsius-fokot mértek, ami a második legmagasabb feljegyzett hőmérséklet a város történetében.  

Előrejelzések szerint a szélsőséges hőhullám legalább péntekig tart még. A kánikula miatt áramfogyasztási rekordok is megdőltek a dél-amerikai országban.

Az El Niño időjárási jelenség következtében Brazíliában több hónapja szélsőséges időjárással küzdenek. Aszály sújtja az Amazonas-medence folyóit, míg a déli országrészben heves esőzéssel kísért trópusi viharok tombolnak. A szárazság miatt súlyosbodtak az erdőtüzek a nyugat-brazíliai Pantanal mocsárvidéken.

Rovatok