Index Vakbarát Hírportál

Az amerikai tengerészgyalogosok Okinavánál állítanak fel part menti egységet a szigetek védelmére

2023. november 15., szerda 20:58

Az amerikai tengerészgyalogság szerdán felállított egy rugalmas és gyors reagálásra képes part menti ezredet Okinavánál, hogy megerősítse a Japán délnyugati részén fekvő távoli szigetek védelmét Kína fokozott tengeri katonai fellépése közepette.

Az Okinava déli részén állomásozó 12. tengerészgyalogos ezredet part menti ezreddé, azaz MLR-é szervezték át – írja a Kyodonews.

Büszkék vagyunk arra, hogy itt lehetünk az első szigetláncon. Ez egy olyan erő, amely készen áll arra, hogy reagáljon a rendkívüli helyzetekre, bárhol és bármikor, amikor csak szükséges

– mondta Peter Eltringham ezredes, az új ezred parancsnoka az okinawai Camp Hansenben tartott ünnepségen.

Az első szigetlánc egy olyan területet jelent, amely Japán délnyugati Nanszei szigetláncától – amely magában foglalja a Japán által ellenőrzött, Kína által is követelt Szenkaku-szigeteket – Tajvanig és a Fülöp-szigetekig húzódik.

A japán és az amerikai kormány a védelmi és külügyminiszterek részvételével januárban tartott úgynevezett kettő plusz kettő tárgyaláson erősítette meg az ezred felállítását. Az ünnepségen mintegy kétszázan vettek részt, köztük Jaszunori Morishita tábornok, a japán szárazföldi önvédelmi erők vezérkari főnöke.

Rovatok