Index Vakbarát Hírportál

Európai Bizottság: A legális migráció lehetőségei várhatóan visszafogják az illegális migrációt

2023. november 15., szerda 17:37

Ylva Johansson belügyi biztos szerdán az Európai Bizottság által a kritikus munkaerőhiány kezelésére javasolt új intézkedéscsomag bemutatásakor elmondta, hogy a munkaerő-migráció fontos a foglalkoztatási hiányosságok pótlása szempontjából.

Ylva Johansson belügyi kérdésekért felelős bizottsági tag sajtótájékoztatóján emlékeztetett, hogy a legális európai uniós beutazási lehetőségek javítása alapvető részét képezi a migrációval kapcsolatos, a migrációs és menekültügyi paktumban meghatározott átfogó uniós megközelítésnek – írja az MTI.

Az Európai Bizottság intézkedéscsomagot javasol annak érdekében, hogy egyszerűsítsék és felgyorsítsák az unión kívüli országok állampolgárainak készségeit és képesítéseit igazoló dokumentumok elismerését, mivel ennek hiánya gyakran visszatartó erőt jelent a legális migráció tekintetébe. Ezek az intézkedések korszerűsítenék az unió jelenlegi elismerési rendszerét.

A nem uniós országokban szerzett képesítések elismerésének és érvényesítésének megkönnyítése kulcsfontosságú tényező a szakképzett munkavállalókat kereső munkáltatók, valamint az unión kívüli országoknak az uniós munkaerőpiacra való bejutást és a befogadó társadalomba való beilleszkedésüket kereső állampolgárai számára

– fogalmazott.

A nemzetközi munkaerő-felvétel megkönnyítése révén a létrehozni kívánt uniós tehetségbázis lehetővé tenné a nem uniós országokból származó álláskeresők számára, hogy munkát találjanak az Európai Unióban. Ezzel egy időben segítené az uniós munkáltatókat abban, hogy megtalálják a számukra szükséges tehetségeket és készségeket. Mindez vonzóbbá teszi az uniót a tehetségek számára.

Közölte azt is, hogy az unión kívüli országbeli partnerekkel folytatott munkaerő-migrációs együttműködés fejlesztése kölcsönös előnyt jelenthet,

ugyanis visszatáplálja a szakértelmet és a pénzügyi támogatást a származási ország gazdaságába.

A létrehozni tervezett uniós tehetségbázis támogatni kívánja a tehetséggondozási partnerségek végrehajtását. A testre szabott partnerségek nem uniós országokkal jönnek majd létre, munkavállalási vagy képzési célú mobilitást biztosítanak. Azok az álláskeresők, akik tehetséggondozási partnerség keretében fejlesztették készségeiket, a részt vevő munkáltatók számára hozzáférhető igazolást kapnak képesítésükről.

A legális migráció lehetőségei várhatóan visszafogják az illegális migrációt, és együtt kell járniuk az európai maradásra jogosulatlanok visszafogadását rögzítő együttműködés terén folytatott megerősített együttműködéssel

– fogalmazott javaslatában az Európai Bizottság.

Rovatok