Index Vakbarát Hírportál

Izrael bevetheti a Pegasus kémszoftvert a Hamász ellen?

2023. november 15., szerda 07:17

Az Axios hírportál információi szerint az izraeli kormány a kémprogramokat gyártó NSO Grouphoz fordul, hogy a Pegasus megfigyelőprogram segítségével találják meg a Hamász terroristáit, valamint az általuk túszul ejtett civileket. Erről egy névtelenséget kérő, az NSO működéséhez közel álló forrás beszélt a portálnak.

Az Axiosnak nyilatkozó forrás azt mondta, az NSO azon fog dolgozni, hogy megtalálja és nyomon kövesse az elrabolt, meggyilkolt vagy eltűnt személyek, továbbá a feltételezett terroristák telefonjait. 

Hozzátette: a Pegasus bevetésével kiderülne, hogy kik vettek részt a Hamász október 7-i támadásában, és az is, hogy utána hova mentek. 

Mint mondta, az izraeli kormány arra hivatkozik, hogy a túszokat csak a Pegasusszal találhatják meg, ugyanis a megfigyelőprogram észrevétlenül férkőzik be a célszemélyek telefonjaira. 

Az illető hozzátette: nem tudja, hogy a kormánynak vannak-e biztosítékai arra vonatkozóan, hogy a technológia nem férkőzik-e be a teljes palesztin lakosság eszközeibe.

A forrás ugyanakkor hangsúlyozta,

jogi tanácsadó dolgozik azon, hogy az izraeli ügynökségek pontosan kit célozhatnak meg, és kit nem a Pegasusszal.

Úgy tudni, az NSO arra törekszik, hogy segítse a háborús erőfeszítéseket és kivívja az Egyesült Államok bizalmát, miután az ország jelenleg megtiltja az NSO kémprogramok használatát.

„Úgy gondolom, eljött a nagyobb titkosszolgálati együttműködések ideje, például az Egyesült Államok és Izrael között, hogy megvédjék az embereket a Hamászhoz hasonló terroristáktól” – mondta a forrás. „Remélem, most mindenki nyitottabb lesz a párbeszédre” – tette hozzá.

A Pegasus program Magyarországon is bekerült a köztudatba, miután egy nemzetközi együttműködés eredményeként kiderült, hogy tíz ország – köztük Magyarország – kormányzata megvásárolta az NSO nevű izraeli cég Pegasus nevű kémprogramját. Azt a magyar kormány később cáfolta, hogy Magyarországon törvénytelen adatgyűjtés folyt volna.

Az izraeli eseményeket az Index is folyamatosan követi, szerdai élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

Rovatok