Index Vakbarát Hírportál

Jogsértő, így nem lehet Ruandába deportálni menedékkérőket Nagy-Britanniából

2023. november 15., szerda 13:43

A brit kormány eredeti elképzelése szerint a csatornán át, illegálisan, papírok nélkül Nagy-Britanniába érkező menekültek hiába kértek volna menedéket, visszavitték volna őket Ruandába, ahol hivatalosan folyamodhattak volna menedékkérelemhez egy másik országba, vagy hazatérhettek volna saját országukba.

A brit kormány abban gondolkodott, hogy ha életbe lép az intézkedés, akkor az eltántorította volna az illegális menekülteket attól, hogy Nagy-Britannia legyen a célállomásuk, ugyanis ki akarná a ruandai hatóságok vendégszeretetét élvezni, ha nem sikerül a menedékkérés?

Az első fokon eljáró bíróság még támogatta az ötletet, de sem a másodfok, sem most végül a legfelső bíróság nem adott neki zöld utat, állítván, hogy jogsértő.

Lord Reed, a döntéshozó bírói tanács elnöke az ítélet indoklásakor azt hangsúlyozta, teljes joggal vélhető, hogy azok, akik életüket veszélyben érezve menekültek el egy államból, most Ruandába visszaszállítva idővel esetleg mégis visszakerülnének oda, ahonnan menekülniük kellett. Egyhangú döntésében az öttagú bírói tanács kimondta: emberi jogi szempontból Ruanda nem tekinthető biztonságos harmadik országnak.

A bíróság ugyanakkor nem zárta ki, hogy menedékkérőket egy másik országba szállítsanak Nagy-Britanniából, a baj csak az, hogy ezek után melyik állam kötne ugyanolyan megállapodást Londonnal, mint amilyen Ruandával született.

Az eredeti megállapodás szerint Ruanda a befogadásért 140 millió fontos támogatást kapott volna a britektől.

Összefoglalójában a BBC arra is felhívta a figyelmet, hogy a kormány úgy érvelt a bíróság előtt, hogy Ruanda komoly diplomáciai garanciákat adott arra, hogy valamennyi visszaküldöttel humánusan és emberségesen bánnak majd.

A bírósági eljáráskor az ENSZ menekültügyi szervezete jelezte: a ruandai az egyik legigazságtalanabb menekültügyi rendszert működtető állam a világon, ahol gyakran előfordult, hogy a hatóságok simán visszaküldtek menekülteket hazájukba, oda, ahol előzőleg üldözték, esetleg megkínozták őket.

A brit kormány ezek ellenére sem adja fel

Percekkel a brit legfelső bíróság döntésének kihirdetése után a ruandai kormány közleményt tett közzé, amelyben azt írják, nem értenek egyet azzal a megállapítással, hogy az afrikai állam nem nevezhető biztonságos harmadik országnak.

Megszólalt Rishi Sunak is a döntést követően. A brit kormányfő azt mondta:

Nem egészen erre a döntésre számítottunk.

Majd így folytatta, a legfelső bíróság önmagában nem mondta ki, hogy jogsértő, ha a brit kormány egy másik országba szállítaná át a menedékkérőket. Mindezek fényében átgondoljuk a kormány válaszlépését – tette hozzá Rishi Sunak.

Ez pedig azt feltételezi, hogy a komoly belpolitikai vihart kavart tervezet ezek után sem kerül a fiók mélyére, hanem elképzelhető, hogy London nekikezd keresni egy olyan új befogadó országot, amelyet – per esetén – még a brit legfelső bíróság is biztonságosnak ismer el.

Rovatok