Index Vakbarát Hírportál

Nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki a szíriai elnök ellen

2023. november 16., csütörtök 20:22

Franciaország nemzetközi elfogatóparancsot adott ki Bassár al-Aszad szíriai elnök ellen tiltott vegyi fegyverek civilek elleni használata miatt.

Ez az első nemzetközi elfogatóparancs a szíriai államfő ellen, akinek erői a 2011-ben kezdődött tüntetésekre brutális leszámolással válaszoltak, amely az ENSZ szakértői szerint háborús bűncselekménynek minősül − írta meg a Sky News

Aszad testvére, Maher al-Aszad, a 4. páncélos hadosztály parancsnoka, valamint a szíriai hadsereg két tábornoka, Ghaszan Abbasz és Bassam al-Haszan ellen szintén elfogatóparancsot adtak ki.

Bár Aszad valószínűleg nem fog bíróság elé állni Franciaországban, a nemzetközi elfogatóparancsok egy hivatalban lévő vezető ellen rendkívül ritkák, és erős üzenetet küldenek egy olyan időszakban, amikor néhány ország újra üdvözölte őt a diplomáciai körökben.

A Nemzetközi Büntetőbíróság egy korábbi bírájának jelentése szerint Aszadot nem kellene meghívni az idei COP28 klímatárgyalásokra, az általa és a rezsimje által okozott környezeti pusztítás miatt.

A letartóztatási parancsok, amelyek emberiesség elleni bűncselekményekben és háborús bűnökben való bűnrészesség vádjára vonatkoznak, a Douma városában és Kelet-Gúta körzetében 2013 augusztusában elkövetett, több mint ezer ember halálát okozó vegyifegyver-támadások ügyében indított büntetőeljárást követik.

Szíria tagadja a vegyi fegyverek használatát, de az ENSZ és a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet korábbi közös vizsgálata megállapította, hogy a szíriai kormány egy 2017. áprilisi támadás során a szarin idegmérget használta, és többször használt klórt fegyverként.

A kelet-gútai ügyben a bizonyítékok mennyisége és részletessége meggyőzte a bírákat arról, hogy komoly vagy megerősítő bizonyítékok valószínűsítik, hogy Aszad, a testvére és a tábornokok részt vettek e támadások megtervezésében és végrehajtásában, és egyénileg büntetőjogi felelősséggel tartoznak a bűncselekményekért − áll a jelentés mögött álló civil szervezetek közleményében.

A megfigyelők szerint a szíriai erők továbbra is hajtanak végre vegyi támadásokat

Az Aszad-rezsim a doumai és kelet-gútai támadásokért az ellenzéki erőket tette felelőssé, amelyek szerinte külföldi katonai beavatkozást próbálnak elérni.

Az Egyesült Államok a támadást követően katonai megtorlással fenyegetőzött, Barack Obama akkori elnök pedig azt mondta, hogy Aszad vegyi fegyverek használata Washington „vörös vonala”, de Amerika óvakodott egy újabb háborútól az iraki és az afganisztáni inváziót követően.

Ehelyett Washington közös egyezményt adott ki Oroszországgal, hogy Szíria feladja vegyifegyver-készletét, amit Damaszkusz szerint meg is tett, bár megfigyelőcsoportok azóta is azt állítják, hogy a szíriai erők vegyi támadásokat hajtanak végre.

Rovatok