Index Vakbarát Hírportál

Megérkezett Kína válasza arra, hogy Joe Biden lediktátorozta a kínai elnököt

2023. november 16., csütörtök 14:22

Kína visszautasította, hogy államfőjét, Hszi Csin-pinget Joe Biden amerikai elnök ismét „diktátornak” nevezte kettejük találkozója után, egy sajtótájékoztatón.

A két vezető találkozójáról, a kötött megállapodásokról, és Joe Biden mondatáról részletesen írtunk ebben a cikkben.

Az amerikai elnök először még korábban, hónapokkal ezelőtt nevezte diktátornak a kínai elnököt, és most, a találkozó utáni sajtótájékoztatón arra kérdeztek rá újságírók, hogy továbbra is fenntartja-e véleményét.

Nos, nézzék, ő tényleg az. Úgy értem, ő egy diktátor, abban az értelemben, hogy egy olyan fickó, aki egy kommunista országot vezet

– mondta erre Biden.

Mao Ning kínai külügyi szóvivő erre reagálva egy sajtótájékoztatón – anélkül, hogy kimondta volna Biden nevét – kijelentette:

AZ EFFÉLE MEGJEGYZÉSEK „RENDKÍVÜL HELYTELENEK”, „A FELELŐTLEN POLITIKAI MANIPULÁCIÓ” KATEGÓRIÁJÁBA TARTOZNAK.

Hozzátette: mindig vannak olyanok, akik valamilyen hátsó szándékkal megpróbálják megzavarni a kínai–amerikai kapcsolatokat, de ezek az erőfeszítések nem lesznek sikeresek – írta az MTI. 

Joe Biden először júniusban, egy kaliforniai adománygyűjtő rendezvényen nevezte Hszit diktátornak, ami már akkor is éles reakciót váltott ki Kína részéről.

(Borítókép: Hszi Csin-ping tárgyal Joe Bidennel az Egyesült Államokban 2023. november 15-én. Fotó: Kevin Lamarque / Reuters)

Rovatok