Index Vakbarát Hírportál

Repülővel, több millió forintnyi összegekért csempésztek illegális bevándorlókat Európába

2023. november 16., csütörtök 10:30

Légi úton csempészett illegális migránsokat a bűnözői hálózat, amelynek tizenegy tagját Belgiumban, Görögországban és Svédországban állították elő.

A hágai közlemény szerint a hálózat főként iraki migránsokat utaztatott hamis vagy lopott okmányokkal Görögországból a brüsszeli nemzetközi repülőtérre, illetve a charleroi-i légikikötőbe.

Onnan újabb hamis okmányokkal más uniós országokba vagy Norvégiába szállították az érintetteket autóval vagy szintén repülőgéppel – közölte az Európai Unió tagállamai közötti igazságügyi együttműködésért felelős, hágai székhelyű uniós ügynökség, az Eurojust szerdán.

Az illegiális bevándorlóktól egyenként legalább öt-hatezer eurót – átszámítva mintegy 2-2,4 millió forintot – kértek az utazásért.

A csempészhálózat miatt 2022 áprilisában kezdődött nyomozás, miután a fapados járatoknak is otthont adó charleroi-i repülőtéren elfogták az egyik csempészt, aki éppen három illegális migránst kísért.

A vizsgálatoknál egy szír és egyiptomi állampolgárságú tagokból álló szervezett bűnözői csoportot azonosítottak, amely egyszerre kettő-négy illegális migráns utazását segítette Görögországból Belgiumba, majd onnan tovább. A migránsok korábban illegális útvonalakon jutottak Görögországba – tette hozzá közleményében az Eurojust.

Az Európai Unió szintén hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete, az Europol közleményében további részleteket közölve arról tájékoztatott, hogy a november 13-i akciónapon tizenhat házkutatást tartottak Belgiumban és Görögországban, két utazási irodánál tartottak rajtaütésszerű vizsgálatot Athénban, telefonokat és egyéb elektronikus eszközöket, számos hamisított román és bolgár útlevelet, valamint közel 200 ezer euró – mintegy 80 millió forint – készpénzt foglaltak le.

A bűnözői csoport tagjai közül nyolcat Belgiumban, kettőt Görögországban, egyet pedig Svédországban fogtak el.

Rovatok