Index Vakbarát Hírportál

Bejelentették a V4-es elnöki csúcstalálkozó időpontját

2023. november 16., csütörtök 13:55

A visegrádi négyek (V4) államfői csúcstalálkozóját a cseh fővárosban rendezik meg november 22-én. Az államfőket Petr Pavel cseh államfő a prágai várban fogadja. Magyarországot Novák Katalin köztársasági elnök képviseli az eseményen.

A cseh elnöki hivatal szerdán jelentette be a V4-es elnöki csúcstalálkozó időpontját – számolt be a TASR hírügynökség prágai tudósítója alapján az Új Szó.

A november 22-én tartott eseményen Zuzana Caputová szlovák, Andrzej Duda lengyel és Petr Pavel cseh államfő is részt vesz.

Magyarországot Novák Katalin köztársasági elnök képviseli. 

A V4-es államfők legutóbb a szlovák elnökség idején, tavaly októberben tartottak csúcstalálkozót Pozsonyban. Csehországot ekkor Pavel elődje, Milos Zeman képviselte. A volt államfő ekkor indítványozta, hogy a visegrádi négyek csoportját Szlovéniával bővítsék.

A 2022-es találkozó főtémája az ukrajnai háború és az energiaválság volt. Caputová az összes államfő nevében támogatta az Oroszország elleni szankciókat, míg az emelkedő energiaárakra európai szintű megoldásokat javasoltak.

Mint írtuk, a tavalyi eseményen Novák Katalin az energiaválságról, az energiaárak emelkedéséről és az energiafüggőségről szólva elfogadhatatlannak nevezte az Északi Áramlat gázvezetékek elleni támadást, amelynek mielőbbi hatékony és minden körülményre kiterjedő kivizsgálását követelik a visegrádi négyek a további, hasonló jellegű merényletek elkerülése érdekében.

A tömeges illegális migrációról szólva hangsúlyozta, hogy ez a V4-országokat is kiemelten érinti. Hozzátette: az illegális bevándorlás miatti fenyegetés és nyomás miatt szükség van erős, közös válaszok adására.

Rovatok