Index Vakbarát Hírportál

Bármikor összeomolhat Bologna két híres tornya

2023. november 17., péntek 14:53

Bologna ikonikus tornyai, a 97 méter magas Asinelli és a 48 méteres Garisenda egy szakértőkből álló csoport szerint nagyon rossz állapotban vannak, ezért azonnali beavatkozásra van szükség. A teret már október óta nem lehet megközelíteni.

Az összeomlás fenyegeti Bologna híres Garisenda tornyát – állapították meg tudományos szakértők, akik egy jelentést is benyújtottak a város polgármesterének. 

A Bologna központjában, a Porta Ravegnana téren álló két ferde torony, a 97 méter magas Asinelli és a 48 méteres Garisenda a város jelképének számít. Az 1109 és 1119 között épült tornyokat az azokat megrendelő családokról nevezték el. A Garisenda eredetileg 60 méter magas volt, de a 14. században, amikor egy földmozgás következtében elferdült, visszabontották a magasságát. A torony elhajlása 3,2 méter – írja az MTI. 

A szakértők már hosszú ideje figyelemmel kísérik a két elferdült torony állapotát, friss jelentésük arra figyelmeztet, hogy a Garisenda téglafalain megjelent friss repedések és a torony nagy kilengése miatt azonnali közbeavatkozásra van szükség. 

A városi hatóságok októberben kordonnal vették körül a két tornyot a repedések és a szokatlanul erős kilengés miatt.

A tér várhatóan több évig zárva marad. Matteo Lepore polgármester bejelentette, hogy egyfajta „sárga riasztásnak” felel meg a tornyok állapota, de nem áll fenn az azonnali összeomlás veszélye. Lucia Borgonzoni olasz kulturálisminiszter-helyettes pedig október végén segítséget ígért a torony biztonságossá tételéhez. Mint mondta, a finanszírozást az Európai Uniótól kapott helyreállítási alapból tudják megoldani.

Rovatok