Index Vakbarát Hírportál

Élete végéig börtönben marad a tinédzser, aki egy rossz jegy miatt megölte a tanárát

2023. november 17., péntek 13:08

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek szerdán egy iowai tinédzsert, akit egy középiskolai spanyoltanár meggyilkolásáért ítéltek el, több mint két évvel azután, hogy segített egy barátjának becserkészni és baseballütővel agyonverni a tanárt egy rossz jegy miatt.

A 18 éves Jeremy Goodale-t életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, és leghamarabb 25 év múlva engedhetik feltételesen szabadlábra, amiért 2021 novemberében szerepet játszott Nohema Graber, a fairfieldi középiskola 66 éves tanárának meggyilkolásában. Goodale és Willard Miller, akik mindketten 16 évesek voltak a gyilkosság idején, áprilisban bűnösnek vallották magukat előre kitervelt gyilkosság vádjában.

Az ügyészek szerint Goodale és Miller azért tervelték ki Graber megölését, mert Miller megbukott spanyolból, és a rossz jegy miatt nem vehetett volna részt egy külföldi tanulmányi programban. A két diák becserkészte Grabert, amikor az Iowa állambeli Fairfield egyik parkjában sétálni ment, és egy baseballütővel agyonverte. Miután Graber holttestét egy ponyva és egy talicska alá rejtve megtalálták, a tizenéveseket letartóztatták Goodale barátainak a közösségi médiában tett kijelentései alapján – írta meg a The Washington Post

Sajnálom, igazán sajnálom. Amit elvettem, azt soha nem lehet pótolni. Mindennap azt kívánom, bárcsak visszamehetnék és megállíthatnám magam, megakadályozhatnám ezt a veszteséget és fájdalmat, amit okoztam

− mondta Goodale könnyek között az ítélethirdetésen.

Shawn Showers bíró kifejtette azt a 25 tényezőt, amelyet figyelembe vett, mielőtt meghozta az életfogytiglani büntetést. Bár a bíró szerint Goodale-nek „jelentős rehabilitációra” van szüksége, Showers megjegyezte, hogy a tinédzser nagyobb megbánást tanúsított és nagyobb felelősséget vállalt tetteiért, mint Miller, és hogy Goodale beleegyezett, hogy barátja ellen tanúskodik, ha az ügy bíróság elé kerül. A bíró úgy jellemezte a most 18 éves Millert, akit júliusban életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek, és 35 év múlva helyezhetik legkorábban feltételesen szabadlábra, hogy „sokkal gonoszabb tervei voltak” a tanárnő megölésére.

Az elkövetők követték az áldozatot

Nohema Graber 1992-ben költözött Mexikóból Fairfieldbe, egy iowai kisvárosba, Des Moines-tól mintegy 150 kilométerre délkeletre, és szerzett tanári diplomát. 2012 óta tanított a fairfieldi középiskolában.

A bírósági dokumentumok szerint 2021. november 2-án délután Miller találkozott Graberrel az iskolában, hogy megbeszéljék az osztályában nyújtott gyenge teljesítményét. Miller később elismerte a hatóságoknak, hogy csalódott volt amiatt, ahogy Graber tanította az óráit, és hogy emiatt romlott az átlaga.

Ugyanezen a napon Graber egy parkba hajtott a furgonjával, ahol a hatóságok szerint köztudott volt, hogy mindennap ott sétál. Ekkor Miller és Goodale követte és megverte őt. A nyomozók szerint a szemtanúk később látták, hogy furgonja két férfival az anyósülésen távozott a parkból.

Rovatok