Index Vakbarát Hírportál

Ismét megöltek egy fotóriportert Mexikóban, ez már az ötödik alkalom az idén

2023. november 17., péntek 16:07

Agyonlőttek egy fotóriportert a hírhedten erőszakos mexikói határvárosban, Ciudad Juarezben. Ismael Villagómez idén az ötödik meggyilkolt újságíró az országban. A hatóságok szerint a helyi bűnszervezetek gyakran lépnek fel az ellen, hogy az újságok áldozataikról vagy tevékenységükről készült fényképeket tegyenek közzé.

Ismael Villagómez újságírót holtan találták egy autó vezetőülésében csütörtök éjjel – közölte a helyi ügyészség, hozzátéve:

2023-ban ez az ötödik alkalom, hogy újságírót gyilkoltak meg az országban.

A The Guardian információi szerint  Villagómez telefonja nem volt a helyszínen, és azóta sem találták meg.

Carlos Manuel Salas, Chihuahua állam ügyésze elmondta, az újságíró másodállásban az inDrive [fuvarmegosztó] platformon keresztül dolgozott, általában délutántól hajnali 2-ig fuvarozott. 

A NYOMOZÓK NEM ZÁRJÁK KI ANNAK LEHETŐSÉGÉT, HOGY VILLAGOMEZT ÚJSÁGÍRÓI MUNKÁJA MIATT LŐTTÉK LE

 – mondta Salas. Hozzátette, Ciudad Juarezt csaknem két évtizede a drogkartellek uralják, és a bandák gyakran lépnek fel az ellen, hogy az áldozataikról vagy a tevékenységeikről készült fényképek a nyilvánosság elé kerüljenek.

Az újságírókat védő bizottság (CPJ) felszólította a hatóságokat, hogy vizsgálják ki a gyilkosságot. „Aggódunk, szomorúak és dühösek vagyunk” – mondta Jose Ramon Ortiz, aki annak az újságnak az igazgatója, ahol Villagomez dolgozott.

Szeretnénk, ha egyértelmű lenne, hogy Ismael Villagómez újságírói tevékenysége miatt halt-e meg vagy sem

– tette hozzá.

A The Guardian hangsúlyozza, csak az elmúlt öt évben legalább 52 újságírót gyilkoltak meg Mexikóban, közülük tavaly 15-en haltak meg. A legutóbbi mexikói újságíró-gyilkosságról az Index is beszámolt, akkor Nelson Matust ölték meg, aki évek óta foglalkozott az államban elkövetett, felderítetlenül maradt bűncselekményekkel.

Rovatok