Index Vakbarát Hírportál

A himnusz eléneklésével kezdődhet minden reggel az általános iskolásoknak Romániában

2023. november 17., péntek 12:05

Rudolf Stauder (PNL), Máramaros megye prefektusa felkérte a megye általános iskoláinak oktatóit, hogy reggelente énekeltessék el a gyerekekkel a román himnuszt.

A prefektus szerint ez a gyakorlat hozzájárulhat a hazafias, nemzeti öntudat ápolásához, megőrzéséhez és fokozásához a román oktatási intézményekben, írja a Főtér.

„A román oktatás az idők során bebizonyította, hogy mélyen tisztában van a diákok személyiségének formálásában betöltött szerepével, és hogy igényt tart a történelem megismerésére, a népként való meghatározásra, valamint a román kultúra és értékek kiemelésére, ápolására. Az iskola a fő intézmény, amely képzést, oktatást és kultúrát kínál, és felelős a nemzeti identitás megőrzéséért a hiteles értékek ápolásával és közvetítésével” – hangsúlyozta Rudolf Stauder.

„Minden nemzet egy sor alapvető szimbólumon keresztül azonosítja magát, és ezek között központi helyet foglal el a nemzeti lobogó, a nemzeti himnusz, a címer és az anyanyelv” – tette hozzá.

Staudert Klaus Iohannis államelnök egy éve tüntette ki a Férfiasság és Hit Érdemrend lovagi fokozatával. Stauder – aki a Legion metálzenekar énekese volt, mielőtt a politikai pályára lépett – emellett tiszteletbeli tagja a tartalékos és nyugalmazott belügyi alkalmazottak megyei szervezetének.

Rovatok