Index Vakbarát Hírportál

Oroszország pert indít az LMBTQ+ közösség betiltása érdekében

2023. november 17., péntek 20:55

Az orosz igazságügyi minisztérium pénteken közölte: keresetet nyújtott be a legfelsőbb bírósághoz azért, hogy szélsőségesnek minősítve betiltsák az általa „nemzetközi LMBT-közéleti mozgalomnak” nevezett szervezetet. Ez a legújabb támadás lehet az ország amúgy is elnyomott LMBTQ+ közössége ellen.

A minisztérium online közleményében azt írta, hogy a hatóságok „szélsőséges jellegű megnyilvánulásokat” állapítottak meg „az LMBT-mozgalom” oroszországi tevékenységeiben, beleértve a „társadalmi és vallási viszályra való uszítást” – közölte a The Guardian.

A minisztérium nem tisztázta, hogy mit ért a „nemzetközi LMBT-közéleti mozgalom” alatt, és azt sem, hogy a megjelölés hogyan érvényesül.

Az orosz legfelsőbb bíróság várhatóan még ebben a hónapban tárgyalja a keresetet.

A Kreml korábban már használta a szélsőséges címkét emberi jogi csoportok, független média és politikai ellenzékiek – köztük a Kremlt bíráló Alekszej Navalnij szövetségesei – elleni büntetőeljárásokhoz, amelyek közül néhányan hosszú börtönbüntetést kaptak.

Az ukrajnai háború kezdete óta Vlagyimir Putyin újabb erőfeszítéseket tett a „hagyományos értékek” népszerűsítésére, és az orosz vezető politikai napirendjének egyik sarokkövévé tette a melegellenes retorikát.

Korábbi beszédeiben Putyin azzal vádolta a nyugatot, hogy „a nyílt sátánizmus felé halad”, példaként említve a melegek és transzneműek jogainak európai előmozdítását.

Az orosz elnök egy pénteki beszédében is jelezte az LMBTQ+ közösség iránti megvetését, amikor a transz embereket „transzformátoroknak” nevezve.

Melegellenes törvényeket vezettek be az országban

A pénteki perre azután került sor, hogy a közelmúltban több olyan törvényt is bevezettek Oroszországban, amelyek célja az LMBTQ+ emberek elnyomása. Az év elején Putyin aláírt egy törvényt, amely betiltotta az „LMBT-propagandát” a felnőttek körében. A törvényjavaslat büntethetővé tett minden olyan cselekményt, amely az Oroszország által „nem hagyományosnak nevezett szexuális kapcsolatok” népszerűsítésére irányuló kísérletnek tekinthető – filmben, online, reklámban vagy nyilvánosan.

Ezt követően a moszkvai Bolsoj színház törölte repertoárjáról a Rudolf Nurejev orosz táncosról szóló kortárs balettet, a könyvesboltok és a mozik pedig minden LMBTQ+ témájú tartalmat kivontak a forgalomból.

A Kreml LMBTQ+ mozgalom elfojtására tett erőfeszítései közül néhányat a kritikusok kigúnyoltak az abszurditásuk miatt. A múlt héten egy népszerű orosz televíziós csatorna eltávolított egy K-pop zenében szereplő szivárványt, ami az orosz Duma kérésére hivatalosan is kijelentette, hogy nincs kapcsolat a szivárvány és az LMBTQ+ közösség között.

A nyár folyamán az orosz törvényhozók betiltották azokat az orvosi beavatkozásokat és adminisztratív eljárásokat is, amelyek lehetővé tennék a nemváltoztatást.

Rovatok