Index Vakbarát Hírportál

Elítélték a férfit, aki egy kalapáccsal betörte az amerikai házelnök férjének koponyáját

2023. november 17., péntek 09:43

Azt a férfit, aki tavaly betört Nancy Pelosi otthonába és egy kalapáccsal rátámadt férjére, csütörtökön szövetségi vádak alapján elítélték, mert megpróbálta elrabolni az akkori házelnököt és bántalmazta Paul Pelosit, csupán azért, mert felesége tagja az Egyesült Államok kongresszusának.

David DePape, a 43 éves ács, aki elmerült a jobboldali szélsőségesek által az interneten terjesztett alaptalan konteókban, tanúvallomásában elismerte, hogy 2022 októberében „teljes erőből” fejbe verte Paul Pelosit egy kalapáccsal, amikor meghiúsult kísérletet tett arra, hogy túszul ejtse Nancy Pelosit San Franciscó-i otthonában – írta meg a The Washington Post

Az esküdtszék számára az volt a kulcskérdés, hogy DePape azért tette-e ezeket a dolgokat, mert Nancy Pelosi a kongresszusban San Franciscót képviselő munkáját végezte. A két napon át tartó, mintegy kilencórás tanácskozás után az esküdtszék úgy ítélte meg, hogy az állítás helytálló. A 12 esküdt egyhangú döntése egy négynapos tárgyalás végén született meg a San Franciscó-i kerületi bíróságon.

Aaron Bennett, Nancy Pelosi szóvivője a család nevében kiadott nyilatkozatában azt mondta, hogy mélyen hálásak a kapott támogatásért.

A Pelosi-család nagyon büszke apjukra, aki rendkívüli higgadtságról és bátorságról tett tanúbizonyságot az egy évvel ezelőtti támadás éjszakáján és a héten a tárgyalóteremben

– állt a közleményben.

Jodi Linker kirendelt védőügyvéd, akinek irodája DePape-et képviselte, nem kívánta kommentálni az ítéletet.

Helen L. Gilbert ügyész szerdai záróbeszédében azt mondta, hogy nem volt kétséges, hogy DePape Pelosi ellen a képviselőház demokrata többségének akkori vezetőjeként ellátott hivatalos feladatai miatt vette célba a politikust és férjét.

Az elkövető a volt házelnök térdkalácsát is el akarta törni

Gilbert emlékeztette az esküdteket, hogy DePape azt mondta a rendőrségnek, hogy el akarja törni Pelosi térdkalácsát, ha hazudik neki, és hogy ezután kerekesszékben kell megjelennie a kongresszusban, hogy példát mutasson a többi politikusnak, akiket gonosznak tart.

Nem mi adtuk ezeket a szavakat a szájába. Ő maga mondta ezt az elkövetés napján

− mondta Gilbert az esküdtszéknek.

Az ügyészek arra is felszólították az esküdteket, hogy vegyék figyelembe Paul Pelosi sérüléseinek súlyosságát, rámutatva a tartós fejfájásra és más egészségügyi problémáira, amelyeket a koponyatörés okozott, ami miatt hat napig kórházban feküdt.

Rovatok