Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, hogy a háború miatt megfagyunk-e idén télen

2023. november 17., péntek 07:11

Európa sokkal jobb helyzetben vág neki a télnek az energiaellátást tekintve, mint egy évvel korábban − jelentette ki az amerikai külügyminisztérium energiaforrásokért felelős államtitkára csütörtökön.

Geoffrey Pyatt az amerikai külpolitika energiát érintő prioritásairól szóló sajtóértekezletén kifejtette, hogy az orosz energiaforrásoktól való függetlenedés révén az elmúlt évben csökkent Európa kiszolgáltatottsága.

Ukrajnával kapcsolatban elmondta, jelenleg a legfontosabb, hogy növeljék erre a télre az energiaellátás stabilitását és ellenálló képességét.

Beszámolt arról, hogy a közelmúltban az ukrán miniszterelnök-helyettessel tárgyalt a kérdésről. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az Egyesült Államok már több mint 520 millió dollárt (mintegy 180 milliárd forintot) fordított az ukrán energiaellátás segítésére, és további 500 millió dollárról már döntés született − közölte az MTI.

Megállapította, hogy a támogatásból jut a háborúban lerombolt infrastruktúra folyamatos helyreállítására, áramfejlesztők üzembe állítására, de kiemelte, hogy az ukrán kormánytaggal folytatott megbeszélés jelentős része az ukrán energiaszektor jövőjéről szólt, ami az ukrán elképzelést figyelembe véve zöld, ellenállóképes és Európába integrált hálózatot kell hogy jelentsen.

Az amerikai külügyi államtitkár rámutatott, hogy az ukrajnai energiahálózat átalakításában való közreműködés iránt számos amerikai cég érdeklődik, és az Egyesült Államok partnerséget ígér ebben Ukrajnának.

Egyben megjegyezte, hogy a közelmúltban Lengyelországban rendeztek konferenciát az ukrajnai újjáépítésről, amelynek fő támogatója az egyik legnagyobb amerikai ipari vállalat volt.

Azt hangoztatta, hogy

Oroszország fegyverként használja az energiát, ugyanolyan módon, mint a háború katonai eszközeit, a rakétákat és drónokat.

Washington elkötelezettségét hangsúlyozta az orosz olajra kivetett ársapka kikényszerítésében, és megemlítette, hogy csütörtökön az Egyesült Államok újabb vállalkozásokat és szállítóhajókat helyezett szankciós listára, mert az orosz kőolajra meghatározott maximális ár felett értékesített terméket továbbítottak.

Az amerikai értékelés szerint a nemzetközi intézkedés működik, ugyanis az elmúlt egy évhez képest 4 milliárd dollárral csökkent az orosz állam bevétele.

Az államtitkár az amerikai energiapolitikáról szóló tájékoztatóján beszélt a következő ENSZ-klímacsúcs, a Dubajban két hét múlva kezdődő COP28 előtti felkészülésről, és a közelgő tanácskozás kiemelt témái között említette a metánkibocsátás kérdését, valamint általánosságban a karbonkibocsátás kezelését, a szén-dioxid-tárolás lehetőségét.

Magyarországon nincs ellátásbiztonsági kockázat

Mint azt megírtuk, Magyarországon idén télen nincs ellátásbiztonsági kockázat – írta az Energiaügyi Minisztérium közösségi oldala pénteken a gázellátásról, miután az Energia-veszélyhelyzeti Operatív Törzs ülésén Lantos Csaba miniszter összegezte a téli felkészülésről szóló hivatali és vállalati beszámolók legfontosabb tanulságát.

A bejegyzés szerint az egyeztetésen elhangzott, hogy a szeptember végén zárult gázévben 8,3 milliárd köbméter földgáz fogyott Magyarországon. A felhasználás a megelőző azonos időszakhoz képest így ötödével csökkent.

A tárolói töltöttség 98 százalékos, az elérhető 6,5 milliárd köbméteres mennyiség az egész éves gázigény mintegy kétharmadát fedezi.

Rovatok