Index Vakbarát Hírportál

A szerb ügyészség szerint nincs bizonyíték a magyar titkosszolgálati jelentés állításaira

2023. november 17., péntek 09:16

Nincs bizonyíték a magyar titkosszolgálati jelentés állításaira, miszerint a szerb–magyar határon tevékenykedő embercsempészeket tálibok irányítják – közölte a szerbiai szervezett bűnözés elleni ügyészség.

A szerb ügyészségnek nincsenek olyan információi, hogy az afganisztáni tálibok állítólag ellenőrzésük alá vonták a szerb–magyar határon tevékenykedő embercsempészcsoportokat – írja a Szabad Európa Rádió alapján a Szabad Magyar Szó.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lenne kapcsolat a tálibok és a Magyarország déli határán tevékenykedő embercsempészek között, csupán azt, hogy erre az állításra a szerb ügyészségnek nincsen bizonyítéka.

Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága november elején hozta nyilvánosságra A szerb–magyar határtérségben tapasztalható illegális migráció nemzetbiztonsági vetületei című jelentést, amely többek között a migráció és a terrorveszély közötti összefüggésekről szól.

Ebben a magyar titkosszolgálat azt állítja, hogy az embercsempészeket többek között a tálib kormány finanszírozza, ugyanakkor szerintük a tálibok „operatív szervezési oldalról is kontroll alá helyezték” az embercsempészetet, a dokumentum állítása szerint kiemelten a szerb–magyar határtérségben.

Szerintük a tálibok célja az lehet, hogy az afganisztáni embercsempészcsoportok közötti vitákat lezárják, emellett saját bevételként használják fel az embercsempészetből származó pénzeket.

Rovatok