Index Vakbarát Hírportál

Már a magyar beszédet is korlátoznák az ukránok Kárpátalján

2023. november 17., péntek 10:52

Rendelettel akarja meghatározni az ukrán kormány, hogy az emberek mikor beszélhetnek magyarul Kárpátalján. Bocskor Andrea, a Fidesz európai parlamenti képviselője nonszensznek nevezte az új intézkedést.

A kárpátaljai magyar iskolákban ezentúl csak délután 5-től, a tanítási idő lejárta után beszélhetnek magyarul a tanárok és a diákok egymással, szerepel az új rendeletben, amely a magyar orvosoknak is megtiltaná, hogy ezentúl a pácienseikkel magyarul beszéljenek – értesült a Hír TV.

Bocskor Andrea nonszesznek nevezte az elképzelést. Mint mondta, Ukrajna szeretne az Európai Unió tagja lenni, de ehhez már a csatlakozási tárgyalások megkezdésekor garantálnia kell a nemzeti kisebbségek jogait.

Ukrajnában 2017 óta tart a kisebbség szabad nyelvhasználata körüli vita, akkor hozta meg ugyanis az ukrán parlament azt az oktatási törvényt, amely az ötödik osztály után gyakorlatilag ellehetetleníti az anyanyelven történő tanítást a kárpátaljai magyar iskolákban – írja az Új Magyar Szó online a karpat.in.ua nyomán. Az ukrán képviselők indoklása szerint a kisebbségek nem beszélnek elég jól ukránul, a szakértők szerint viszont nem ez a legjobb módja az államnyelv megtanításának.

Egyre inkább elharapódzik a magyarellenesség Munkácson

Mint azt szeptember elején megírtuk, a naptári ősz beköszöntével tovább folytatódott a határon túl élő magyarok jogfosztása Ukrajnában. A kárpátaljai II. Rákóczi Ferenc Középiskola arról számolt be, hogy a pénteki tanévnyitón betiltották a magyar himnuszt, tilos volt a magyar zászló és nemzeti színek használata, és az igazgatói köszöntő is csak ukránul hangzott el.

Korábban egy friss rendeletre hivatkozva eltávolította a magyar zászlókat több közintézményről az ukrán rendőrség, a Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola igazgatója pedig indoklás nélkül, egyik napról a másikra kapta kézhez a menesztését.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöksége hangosan tiltakozott amiatt, hogy sem a magyar közösséghez, sem az iskolához nem kötődő igazgatót nevezett ki a Munkácsi Városi Tanács.

Az Index megkereste az ügyben a Külgazdasági és Külügyminisztériumot. Paczolay Máté külügyi szóvivő lapunk érdeklődésére úgy fogalmazott: „Miközben mi több mint 5000 ukrán menekült gyermeket és diákot fogadunk magyarországi iskolákban, addig van 15 ezer magyar diák Kárpátalján, akik kénytelenek elszenvedni a magyar nemzetiségi oktatás elukránosítását.”

Kijev szerint kielégítik a magyar kisebbség igényeit

Az uniós csatlakozásért felelős ukrán miniszter, Olha Sztefanyisina a napokban interjút adott az Euronewsnak, amiben arról is beszélt, hogy kielégítik a magyar kisebbség igényeit, szerinte a párbeszéd jó eredményt hozott.

Még jönnek lépések, de biztosak lehetnek abban, hogy Ukrajna tervei között nem szerepel semmi rossz a magyar kisebbség számára. Ők inkább hasznot húztak abból a figyelemből, ami Ukrajnára irányul, amióta tagjelöltek lettünk

– mondta Olha Sztefanyisina.

Rovatok