Index Vakbarát Hírportál

Rasszista kijelentései miatt távozott a flamand pártvezér

2023. november 18., szombat 09:59

A flamand szocialista Conner Rousseau-nak azért kellett távoznia, mert egy rendőrhöz rasszista megjegyzéseket intézett. Azonban nem ez volt az első alkalom, hogy a politikus rasszista botrányba keveredett.

Pénteken lemondott pártelnöki posztjáról Conner Rousseau, a Vooruit nevű flamand szocialista párt politikusa, miután az utóbbi időkben folyamatosan nőtt rajta a nyomás a még szeptemberben kirobbant botránya után – tudósít róla a Politico.

Rousseau még szeptemberben egy rendőrnek intézett rasszista megjegyzéseket a romákról összességében, többek között „barna söpredéknek” nevezve őket, ami után több párt is lemondásra szólította fel a pártelnököt. Később azzal védekezett, hogy az eset idején részeg volt, a kijelentéseiért pedig elnézést kért.

A lemondásra végül péntek este került sor, miután a Vooruit rendkívüli ülést tartott. Mivel párttársai is távozásra szólították fel, ezért azt azonnali hatállyal megtette az immáron egykori pártelnök.

Lemondása után Rousseau úgy nyilatkozott, hogy súlyos hibát követett el, illetve „a mai kihívások túl nagyok, de a Vooruit küzdelmei nélkülem is mennek tovább”.

A flamand politikusnak egyébként nem ez volt az első rasszista botránya karrierje során. Tavaly a brüsszeli régióban található Molenbeek kerület kapcsán mondta azt, hogy amikor a környéken áthalad, nem érzi magát Belgiumban.

Rovatok