Index Vakbarát Hírportál

Hihetetlen összegért kelhet el Napóleon „Szent Grálja”

2023. november 18., szombat 09:12

A vasárnapi árverésen várhatóan 600 ezer euró (aktuális árfolyamon számítva durván 226 millió forint) fölötti összegért kelhet el Bonaparte Napóleon kalapja, amelyet akkor viselt, amikor a 19. századi Franciaországban uralkodott és Európában háborúskodott.

Jean-Louis Noisiez iparmágnás napóleoni emléktárgyakból álló gyűjteményének eladásán olyan történelmi tárgyak is szerepelnek, mint egy ezüsttányér, amelyet Napóleon kocsijából zsákmányoltak az 1815-ös waterloo-i csatában elszenvedett veresége után. Egy fából készült kozmetikai táska is a tulajdonában volt, borotvákkal, ezüst fogkefével, ollóval és más személyes tárgyakkal.

A gyűjtőket azonban a kifakult fekete kalap érdekli a leginkább, amelynek értéke 600 000 és 800 000 euró között mozog, írja az Associated Press.

„A napóleoni szuvenírekre vadászó emberek számára ez a kalap a »Szent Grál«” – mondta Jean-Pierre Osenat, az Osenat aukciósház vezetője. „Körülbelül 20 darab maradt meg az utókornak, ezek közül körülbelül 15-öt múzeumokban őriznek, így 4-5 darab van, amelyekre rámehetnek a gyűjtők.”

Az aukciósház szerint először Pierre Baillon ezredes szerezte vissza az eladásra kínált kalapot, ami aztán több kezén is átment, mielőtt Noisiez megszerezte. A vállalkozó több mint fél évszázadot töltött azzal, hogy 2022-ben bekövetkezett halála előtt összeállítsa napóleoni emléktárgyakból, lőfegyverekből, kardokból és érmékből álló gyűjteményét.

A korábban említett ezüsttányér az aukciósház szerint része volt annak a 180 kilogrammnyi ezüsttárgyból álló zsákmánynak, amely a franciák visszavonulásakor cserélt gazdát, és a győztes oldal katonái között osztottak szét.

Itt szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy november 23-án kerül a hazai mozikba az InterCom forgalmazásában a Napóleon című film, amit Ridley Scott rendezett, a főszerepben pedig Joaquin Phoenixet láthatjuk. 

A rendező elmondása szerint Phoenix tíz napon át külön próbált, hogy megtalálja a tökéletes karaktert. „Joaquint nem lehet hagyományos módon instruálni. Állandóan kérdezősködött és mindent tudni akart, csak a szerepre koncentrált. Ebben a filmben is átírtunk jeleneteket, hogy minél hitelesebben hasson a mozivásznon” – mondta a rendező az Empire magazinnak.

Rovatok