Index Vakbarát Hírportál

Dél-Korea betiltja a kutyahús fogyasztását

2023. november 18., szombat 14:51

Dél-Korea betiltja a kutyahús fogyasztását, hogy ezzel véget vessen az ősi szokás körüli vitáknak.

A koreai kormánypárt egyik politikai vezetője közölte, hogy Dél-Korea betiltja a kutyahús fogyasztását, mivel az állatok jogai iránti tudatosság egyre növekszik – írja a Reuters.

A tengerentúlon is sok bírálatot kapott a koreai szokás, de az országban is egyre nagyobb ellenállás tapasztalható, különösen a fiatalabb generáció részéről.

Itt az ideje, hogy véget vessünk a kutyahúsfogyasztás körüli társadalmi konfliktusoknak és vitáknak egy külön törvény megalkotásával

– mondta Yu Eui-dong, a Néphatalmi Párt politikai vezetője.

Elmondta, hogy a kormány még idén törvényjavaslatot nyújt be a tilalom érvényesítésére.

Chung Hwang-keun mezőgazdasági miniszter elmondta, hogy a kormány gyorsan bevezetné a tilalmat, és a lehető legnagyobb támogatást nyújtaná a kutyahúsiparban tevékenykedőknek, hogy bezárják üzleteiket.

Az eddigi hasonló törvényjavaslatok a múltban az ágazatban érintettek tiltakozása, valamint a gazdák és étterem-tulajdonosok megélhetése miatti aggodalmak miatt buktak meg.

A javasolt tilalom hároméves türelmi időt és pénzügyi támogatást nyújt majd a vállalkozások számára a kereskedelemből való kivonuláshoz.

Az állatvédő csoportok üdvözölték a tiltás kilátásba helyezését.

Egy álom vált valóra mindannyiunk számára, akik olyan keményen küzdöttünk azért, hogy véget vessenek ennek a kegyetlenségnek

– írta a Humane Society International egy nyilatkozatában.

A kormány adatai szerint mintegy 1150 kutyatenyésztő farm, 34 vágóhíd, 219 forgalmazó cég és mintegy 1600, kutyahúst felszolgáló étterem van az országban.

A Gallup Korea tavalyi felmérése szerint a lakosság 64 százaléka ellenzi a kutyahús fogyasztását, és a megkérdezettek mindössze 8 százaléka evett kutyát az elmúlt egy évben.

Rovatok