Index Vakbarát Hírportál

A háború miatt idén elmarad a karácsony Betlehemben

2023. november 18., szombat 14:36

Az önkormányzat szerint a háború alatt nincs idő és hely ünnepelni a karácsonyt, és a világnak azt kell látnia, hogy az Izrael és a Hamász közötti háború nem normális – idén ezért a nagy karácsonyi vásár elmarad Jézus szülővárosában.

A Ciszjordániában található Betlehem önkormányzata bejelentette, idén „a palesztin mártírok” tiszteletére elmaradnak a szokásos karácsonyi ünnepségek, azaz sem karácsonyfa, sem díszkivilágítás nem lesz a városban – számol be róla a konzervatív brit lap, a The Telegraph.

Ez lesz az első alkalom, hogy a keresztény vallás egyik legfontosabb ünnepét nem rendezik meg Betlehemben – még a koronavírus-járvány ideje alatt is ünnepi pompába öltözött a rendezvényeknek mindig helyet adó Manger tér.

Az önkormányzat még kedden közölte, hogy

„a mártírok tiszteletére és a gázai népünkkel való szolidaritás jegyében” december 25-e előtt lebontanak minden ünnepi megjelenést.

Ugyanakkor a lap érdeklődésére elárulták, misékre és imákra továbbra is sor kerül majd, azonban a város egyetlen pontján sem lesz karácsonyfa vagy díszvilágítás.

Az ok a palesztinai általános helyzet. Az emberek nem igazán szeretik az ünneplést, szomorúak, dühösek és idegesek, amikor embereinket Gázában hidegvérrel lemészárolják és megölik

– fogalmazott az önkormányzat szóvivője a lap megkeresésére, majd gondolatát azzal folytatta, szerintük nem helyénvaló ünnepeket rendezni, „miközben Gázában mészárlás történik, Ciszjordániában pedig támadások vannak”.

Az önkormányzat szóvivője kifejtette, idén karácsonykor Betlehemben nincs ünnepi hangulat, és egy csendesebb, inkább az imára koncentráló rendezvény szerintük jobban passzol a jelenlegi helyzethez.

Idén példátlan a betlehemi helyzet, a hangulat rendkívül szomorú, és pontosan ezt kell látnia a világnak, és rá kell jönnie, hogy ezek nem normális körülmények

– zárta gondolatát a szóvivő.

Mint a lap emlékeztet, a közel 25 ezres lélekszámú település gazdasága nagymértékben függ a turizmustól, különösen karácsony előtt, amikor a világ minden tájáról zarándokútra érkeznek keresztények,

azonban a Ciszjordániában található, Jeruzsálemtől kevesebb mint tíz kilométerre található településen ezek most elmaradnak.

Az önkormányzat azt ígérte, jövő héten ismertetik a részletes karácsonyi programokat, amiknek a hagyománya még a brit protektorátus alatti időkre vezethető vissza.

A Gázai övezetben uralkodó terrorszervezet, a Hamász még október 7-én indított terrortámadást Izraellel szemben, amire válaszul az izraeli hadsereg bevonult a térségbe. A háború kitörése óta többek között Ciszjordániában is megnőtt az izraeli telepesek által elkövetett földszerzések száma – a Palesztin Hatóság jelentése szerint már 180 helyi vesztette életét az izraeli telepesek által indított támadások során.

(Borítókép: Betlehemi karácsonyi vásár 2020. december 20-án. Fotó:  Issam Rimawi / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok