Index Vakbarát Hírportál

Az ENSZ szerint nincs biztonságos hely Gázában

2023. november 18., szombat 20:06

Tovább folynak a harcok az izraeli hadsereg és a Hamász palesztin terrorszervezet között kirobbant háború 43. napján. Miközben az izraeli hadsereg továbbra is halad előre a Gázai övezet északi részén, a Hamász több izraeli város ellen is rakétatámadást intézett. Az izraeli hadsereg légitámadás során egy iskolát és több lakóépületet is eltalált.

Tovább folytatódnak a harcok az Izrael és Hamász közötti háború 43. napján. A harcok intenzitása pedig úgy tűnik, egyáltalán nem változik,

ugyanis Izrael a nap folyamán egy menekülteket elszállásoló iskolát is megtámadott Gázában,

miközben az al-Sarifi kórházért folyó csatában bevették az épületet az izraeli hadsereg tagjai – a reggeli órákban sajtóhírek szerint az izraeli hadsereg egy órát adott a kórház evakuálására, azonban az izraeli hadsereg ezt később tagadta.

A több száz menekültet elszállásoló al-Fakura iskola ellen indított bombatámadás során a gázai kormány információi szerint legalább 50-en vesztették életüket, míg az izraeli Haaretz nevű portál szerint többtucatnyian veszthették életüket.

Az iskola egyébként a Dzsabalia menekülttáboron belül található, és az ENSZ palesztin menekültek segítéséért felelős ügynöksége, az UNRWA üzemelteti.

Az al-Dzsazíra pánarab televíziónak az ügynökség szóvivője azt mondta, hogy a háború kitörése óta már 103 munkatársuk vesztette életét, miközben 70, a szervezet által üzemeltetett épületet ért találat.

Már mi magunk sem vagyunk védettek. Gázában egyetlen hely sem biztonságos

– fogalmazott a szóvivő, aki rövid nyilatkozatát azzal zárta, hogy ennek ellenére nem mennek sehova, és továbbra is segítenek a gázai embereknek, mivel „valóban mentőöv vagyunk [számukra – szerk.]”.

Ennél élesebben fogalmazott az UNRWA vezetője, aki azt írta ki a leánykori nevén Twitternek nevezett X-en az oldalára, hogy „ezek a támadások nem válhatnak mindennapossá”, és azokat azonnal be kell fejezni.

A humanitárius tűzszünet nem várhat tovább

– zárja posztját Philippe Lazzarini.

Az iskola és a kórház, illetve a menekülttáborok elleni rakéta- és bombatámadások miatt egyébként a Hamász háborús bűncselekménnyel és etnikai tisztogatással vádolta meg az izraeli hadsereget. A háború október 7-i kitörése óta

legalább 11 470 ember vesztette életét a Gázai övezetben, további 178 személy Ciszjordániában, miközben legalább 1200 izraeli halt meg.

Az ominózus napon az iskola mellett több lakóépületet is találat ért, aminek folytán szintén többtucatnyian veszthették életüket, vagy sérültek meg.

Az iskola elleni támadás ellen a jordán külügyminisztérium közleményben tiltakozott, és „szörnyű háborús bűncselekménynek” nevezte azt – ezenkívül a nemzetközi jog megsértésével vádolta meg Izraelt, amiért szerinte az ország nem tesz semmit, hogy a humanitárius katasztrófát elkerüljék.

További rakétatámadások Izraelben

Miközben az izraeli hadsereg lassan és fokozatosan halad előre a Gázai övezetben, ez nem jelenti azt, hogy a Hamász kizárólag védekezne:

szombaton több, leginkább a Gázai övezethez közel fekvő izraeli városban szólaltak meg a légvédelmi szirénák.

Többek között rakétát lőttek ki Szderót és Kirjat Smona irányába, de a Stula kibuc és a Sasa kibuc is a célpontok között volt. Megszólaltak a szirénák Közép- és Dél-Izraelben is, ugyanakkor sebesültekről, áldozatokról jelenleg nem számolt be egy izraeli portál sem.

Emellett a héten többször is Libanon felől vélhetően a Hezbollah terrorszervezet indított föld-föld rakétákat Izrael felé, amire az izraeli hadsereg közlése szerint tüzérségi támadással reagáltak.

Ezenkívül a hadsereg azt is közölte, hogy a pénteki napon több rakétatámadásért felelős Hamász-csoportot likvidáltak egy dróntámadáskor.

Miközben néhány izraeli városban a légvédelmi támadás miatt óvóhelyre kellett menekülniük a helyieknek,

addig a több tízezer demonstrálóból álló ötnapos menet elérte Jeruzsálemet, hogy ott követeljék a Benjamin Netanjahu vezette kormánytól, hogy szabadítsák ki a Hamász által még mindig fogva tartott 243 izraeli túszt.

A tüntetésen az egyik túsz hozzátartozója azt nyilatkozta, „43 nap túl hosszú idő. [A demonstrációt] minden lehetséges módon folytatjuk, amíg mindannyian haza nem térnek” – fogalmazott.

A Hamász mindemellett videót is közölt egy 86 éves túszról, aki sajtóhírek szerint egészségügyileg nincs jó állapotban.

Erdogan segítene Gáza újjáépítésében

A háború kapcsán a török elnök, Recep Tayyip Erdogan a nap folyamán azt nyilatkozta, hogy ha megkötik a tűzszünetet, akkor Törökország segíteni fog a Gázai övezet infrastruktúrájának újjáépítésében – leginkább a kórházak, iskolák, illetve a víz- és áramberendezések tekintetében.

(Borítókép: Egy palesztin férfi sírva nézi a pusztítást, miután izraeli vadászgépek lakóépületekre mértek csapást a gázai Hán Junisztól északnyugatra fekvő Hamad Townban 2023. november 18-án. Fotó: Mustafa Hassona / Anadolu / Getty Images)

Rovatok