Index Vakbarát Hírportál

Megkezdődött az elnökválasztás második fordulója Argentínában

2023. november 19., vasárnap 15:14

Argentínában vasárnap megkezdődött az elnökválasztás második fordulója, amelyben a peronista Sergio Massa gazdasági miniszter a radikális libertariánus kívülállóval, Javier Mileivel csap össze.

A szavazóhelyiségek helyi idő szerint reggel 8 órakor nyíltak meg, és tíz órával később zárnak a mintegy 36 millió, szavazásra jogosult argentin számára. Az első hivatalos eredmények – hely idő szerint – 21 órától várhatók.

A Reuters szerint függetlenül attól, hogy ki nyer, a választás mindenképpen átalakítja Argentína politikai helyzetét, gazdasági útitervét, a gabona-, lítium- és szénhidrogén-kereskedelmet, valamint globális kapcsolatait olyan partnerekkel, mint Kína, az Egyesült Államok és Brazília.

Noha a legtöbb felmérés szoros és bizonytalan versenyt mutat, enyhe előnye inkább Mileinek, az 53 éves közgazdásznak és korábbi televíziós szakértőnek lehet. Támogatói úgy vélik, ő az egyetlen jelölt, aki képes leváltani a jelenlegi „politikai kasztot”, véget vetve ezzel a válságnak. Mint ismert, Milei gazdasági sokkterápiát ígér a központi bank bezárásától a pezó elvetéséig és a kiadások csökkentéséig.

Egy fordulón már túl vagyunk

Az októberi első fordulóban Massa a szavazatok 36,7 százalékát szerezte meg, míg Milei mintegy 30 százalékot. Ez utóbbi ugyanakkor az első fordulóban a harmadik helyen végzett Patricia Bullrich támogatását is elnyerte – mindez persze még nem jelent komoly garanciát a győzelemre.

Bárki is nyeri az elnökséget, a kormány és a központi bank üres pénztárával, a Nemzetközi Valutaalappal kötött, 44 milliárd dolláros adósságprogrammal, a 150 százalékot megközelítő inflációval és sok más akadállyal kell majd megbirkóznia. Ráadásul az új kongresszus, amelyről az októberi szavazáson döntenek, erősen széttagolt lesz, egyetlen tömb sem rendelkezik többséggel. Emiatt a győztesnek más frakciók támogatását is meg kell szereznie ahhoz, hogy keresztülvigye akaratát a törvényhozásban.

Rovatok