Index Vakbarát Hírportál

Közel vagyunk az izraeli túszok szabadon bocsátásához – közölte az USA tisztviselője

2023. november 19., vasárnap 19:33

Folyamatos tárgyalások folynak a Hamász és Izrael között a Gázai övezetben lévő túszok szabadon bocsátásáról. Habár Katar és az Egyesült Államok is úgy véli, hamarosan megállapodás jöhet létre a kérdésben, azonban hangsúlyozzák, egyelőre több megoldatlan probléma is akadályozza a tűzszünetet. Mindeközben több tízezer ember követelt dzsihádot Izrael ellen Pakisztánban, Irán vezetője pedig Izrael kudarcáról beszélt. Összefoglalónk.

Mint arról az Index is írt, Katar vasárnap közölte, a Gázai övezetben lévő túszok szabadon bocsátásáról szóló tárgyalások előrehaladott állapotban vannak. 

A katari kormányfő kijelentette:

A tárgyalásokon már csak nagyon csekély kihívások maradtak (...) Ezek inkább logisztikai, gyakorlati jellegűek

– tette hozzá Muhammad bin Abdul Rahman asz-Száni kormányfő egy dohai sajtótájékoztatón. Az MTI szerint a katari vezető arról is beszélt, hogy „a megállapodásról folytatott tárgyalások az elmúlt hetekben »hullámvölgyeket« éltek át”.

Azt hiszem, most már biztosabb vagyok abban, elég közel vagyunk ahhoz, hogy olyan megállapodásra jussunk, amely lehetővé teszi, hogy a túszok biztonságban hazatérhessenek

– mondta.

Az izraeli N12 csatorna is úgy értesült, hogy a Hamász hajlik 87 túsz szabadon bocsátására, cserébe Izraelnek ötnapos tűzszünetet kell vállalnia a Gázai övezetben, és el kell engednie a női palesztin foglyokat, az izraeli börtönökben lévő kiskorúakat és az úgynevezett biztonsági foglyokat. A Hamász azt is követeli, hogy importáljanak több üzemanyagot az övezetbe. 

Az MTI információi szerint miután Gázában kétségbeejtő az egészségügyi helyzet, az izraeli biztonságpolitikai kabinet hat és fél órás tanácskozás végén 

megszavazta a korlátozott üzemanyag-szállítás engedélyezését a Gázai övezetbe.

Naponta 60 ezer liter gázolajat visznek majd be, hogy teljesítsék az Egyesült Államok humanitárius kérését, noha a kormány korábban azt ígérte, hogy sem élelmet, sem vizet, sem üzemanyagot nem engednek be Gázába, amíg cserébe nem kapnak valamit az október 7-én odahurcolt izraeli túszok ügyében.

Egyelőre nem született megállapodás a túszokról

A tűzszünetről szóló híreket a The Washington Post is megerősítette. A portál később azonban arról írt, cikkük megjelenése után Adrienne Watson, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője az X-en azt írta, hogy a megállapodás még nem jött létre, azonban továbbra is keményen dolgoznak rajta.

„A közelmúltban elértünk némi előrelépést, és keményen dolgoztunk a helyzet előmozdításán, de a helyzet továbbra is ingatag” – mondta szombaton egy névtelenséget kérő közigazgatási tisztviselő a The Washington Postnak.

Több diplomata szerint az Izrael, az Egyesült Államok és a Hamász közötti megállapodás vázlata hetekig tartó tárgyalások során született meg Dohában és Katarban. Az egyezményt közvetve katari közvetítők képviselték. Hozzátették, továbbra is tisztázatlan maradt, hogy Izrael beleegyezik-e a gázai offenzíva ideiglenes leállításába.

A washingtoni izraeli nagykövetség szóvivője szombaton azt mondta, hogy „nem kommentálják a túszhelyzetet”. A The Times of Israel kiemelte Jon Finer, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadó-helyettesének nyilatkozatát.

Közelebb vagyunk, mint valaha, a gázai túszok szabadon bocsátását biztosító megállapodáshoz, azonban még mindig van néhány megoldatlan kérdés

– mondta Finer. Ugyanakkor hozzátette, „a felek között húzódó szakadék határozottan szűkült”.

Pakisztánban több tízezren dzsihádot követeltek Izrael ellen

A The Times of Israel vasárnap arról számolt be, hogy több tízezer pakisztáni tüntetett Lahor városában. A demonstrálók dzsihádot, azaz szent háborút követelnek Izrael ellen, ugyanis szerintük a világ nem tudja megvédeni a gázaiakat.

A tüntetők transzparensekkel és plakátokkal a kezükben álltak ki a palesztinokért, miközben elítélték Izraelt és az Egyesült Államokat.

Irán vezetője szerint Izrael kudarcot vallott

Irán legfelsőbb vezetője, Ali Hámenei ajatollah szerint tény, hogy Izrael „vereséget” szenvedett a Hamász elleni háborújában. Erről szintén a The Times of Israel számolt be.

A cionista rezsim [Izrael] veresége Gázában tény

– jelentette ki Hámenei, aki hozzátette, „a kórházakba vagy az emberek otthonába bejutni nem győzelem, mert a győzelem a másik oldal legyőzését jelenti”.

Izraeli kutató-mentő zászlóalj indul a Gázai övezetbe

Miután a Gázai övezetben egyre súlyosabb a helyzet, az Izraeli Védelmi Erők (IDF) bejelentette, női és férfi katonákból álló kutató-mentő zászlóaljat küld a Gázai övezetbe.

Az IDF szerint az egység katonái „szakértelmüknek megfelelően” végeznek majd feladatokat a térségben, beleértve a Hamász fegyvereinek keresését is. „A fő feladat a mentés és a segítségnyújtás. Mentőeszközeinkre feltehetően a lakott területeken lesz a legnagyobb szükség” – mondta a zászlóalj parancsnoka, Elad Edri ezredes.

Mint írtuk, a WHO vasárnap közölte, a Gázai övezet legnagyobb egészségügyi intézménye, az al-Sífa kórház „halálzónává” változott, szerintük az intézményben kétségbeejtő a helyzet. Az MTI arról is írt, hogy a kórházból 31 koraszülöttet evakuáltak.

Az izraeli hadsereg tucatnyi fegyvert kobzott el, tűzpárbajt vívott a Hezbollahhal is 

Az MTI közölte, az izraeli hadsereg vasárnap délben nyilvánosságra hozta három újabb, szombaton elesett 34, 35 és 40 éves tartalékos katona halálát. Kettejüket egy feléjük lőtt páncéltörő rakéta talált el szombat este a Gázai övezet északi részén fekvő Bét Lahia közelében.

Az izraeli hadsereg és a Sin Bet belbiztonsági szolgálat Ciszjordániában is fellép a Hamász ellen. Az utóbbi napon rajtaütöttek a szélsőségesek fellegvárainak tekintett dzsenini és nábluszi menekülttáboron, ahol tucatnyi fegyvert koboztak el, és 38 körözött személyt tartóztattak le.

A csapatok számos, rögtönzött robbanószerkezeteket rejtő raktárat, robbanóanyag-gyártó műhelyt találtak,

valamint Dzseninben és Nábluszban a tűzszerészek az utak alatt és mentén bevetésre kész pokolgépeket tártak fel, amelyek célja az arra elhaladó katonák megtámadása volt. A razziákon többfelé tűzharc tört ki a terroristákkal, több helyen robbanóanyagokkal és Molotov-koktélokkal dobálták meg a lövésekkel felelő izraeli katonákat. 

Izrael északi határvidékén vasárnap több hullámban folyt tűzpárbaj a határ libanoni oldalán állomásozó iszlamista csapatokkal. A síita Hezbollah páncéltörő és más rakétákkal lőtt izraeli területeket, és az izraeli hadsereg viszonozta a lövedékeket. 

Eli Cohen izraeli külügyminiszter pedig bejelentette, hogy a gázai háború kezdetétől 54 külföldi diplomáciai delegáció érkezett szolidaritási látogatásra Izraelbe.

Rovatok