Index Vakbarát Hírportál

2,7 millió dollárért kelt el a világ legdrágább skót whiskyje

2023. november 19., vasárnap 11:54

2,7 millió dollárért kelt el egy ritka whisky, amivel megdőlt az árverésen eladott legdrágább szeszesital rekordja.

A The Macallan 1926 a világ egyik legkeresettebb skót whiskyje. A whisky 60 évet töltött sötét tölgyfából készült sherryhordókban érlelődve, 1986-ban pedig mindössze 40 palack készült belőle – írja a BBC.

A 40 palackot állítólag nem bocsátották megvételre, ehelyett néhányat a The Macallan legjobb ügyfeleinek ajánlottak fel.

A Sotheby’s szombaton a becsült ár több mint kétszereséért adta el az italt, 2,7 millió dollárért (több mint 935 millió forint). Az aukciósház vezetője elmondta, hogy előtte megkóstolhatott az italból egy apró cseppet.

Nagyon gazdag, sok benne az aszalt gyümölcs, ahogy az várható volt, sok fűszer, sok fa

– mondta Jonny Fowle.

A múlt hónapban az árverést megelőzően Fowle azt mondta, hogy a The Macallan 1926 az a whisky, amelyet minden aukciósház el akar adni, és minden gyűjtő birtokolni akar.

A Sotheby’s szerint az 1926-os hordóból származó 40 palackot különböző módon címkézték fel. Két palackon egyáltalán nem volt címke, 14 palackot díszítettek az ikonikus Fine and Rare címkékkel, 12 palackot pedig Sir Peter Blake művész címkézett fel. További 12 palack címkéjét, köztük a szombaton eladottét is Valerio Adami olasz festőművész tervezte.

Nem tudni, hogy a különleges italból hány palack létezik még. Állítólag az egyik megsemmisült egy 2011-es japán földrengésben, és úgy vélik, hogy legalább egy másik palackot már felbontottak és elfogyasztottak.

Rovatok