Index Vakbarát Hírportál

Emberéleteket követelt a szélsőséges időjárás Bulgáriában

2023. november 19., vasárnap 13:40

Ketten életüket vesztették a hétvégén a Bulgáriára lesújtó heves viharokban, amelyek sok fát kidöntöttek, és áramszüneteket okoztak főleg a keleti tengerparti vidékeken. Oroszországban is súlyos károkat okozott a szélvihar.

Szombaton este Várnában egy 43 éves nő halt meg, amikor rádőlt egy fa. A helyszínre siető mentők közül is megsérültek ketten a leszakadó faágaktól.

Ezt megelőzően Szófiában egy 65 éves sofőr halt szörnyet az autójára rádőlő fa alatt, feleségét súlyos állapotban szállították kórházba. A főváros, Szófia környékén vasárnapra megnyugodott a helyzet, de Bulgária keleti részén továbbra is heves, 100 kilométeres sebességet is meghaladó széllökések tombolnak, és korbácsolnak fel a tengerparton akár ötméteres hullámokat is.

Várnában szükségállapotot hirdettek, a tengerparti üdülőváros és további nyolc környékbeli település lakosságát felszólították, hogy ne hagyja el otthonát.

A várnai polgármester közlése szerint a vihar áramszünetet okozott a város összes kerületében, és sokfelé kidőlt fák zárták el az utcákat.

A helyzetet tovább súlyosbította a havazás Bulgária északkeleti részén, ahol a hatóságok bajba jutott autósok tucatjaitól kaptak segélyhívást. Jelentős fennakadások keletkeztek a légi és a vasúti közlekedésben is. A viharos időjárás érinti Romániát is, ahol lezárták a hajóforgalom előtt a fekete-tengeri kikötőket.

Szibériában is ítéletidő tombol 

Eközben Oroszországban, a Krasznojarszki terület 12 településén szintén szélvihar okozott fennakadásokat, mintegy 35 ezer ember maradt áram nélkül, de Szibéria más területein is súlyos károkat okozott az elektromos hálózatban a vihar – közölte vasárnap az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma.

A tárca szerint a vihar a Krasznojarszki területen hétfőn is folytatódik, emellett pedig tízfokos hirtelen lehűlés is várható. A kedvezőtlen időjárási körülmények miatt az autóbusz- és repülőjáratok késésére lehet számítani.

Az RBK hírportál szerint Krasznojarszkban a Rosszija légitársaság egy Superjet 100-as utasszállítója csak negyedik kísérletre tudott leszállni, miután fél órán át körözött a város felett.

Szibéria több más régiójában, az Altaji területen, az Altaj Köztársaságban, Hakaszföldön, valamint a Kemerovói és az Omszki területen is több tízezer fogyasztót érintő fennakadások keletkeztek az áramellátásában a vihar miatt. Az erős szél vezetékeket szakított el, és tartóoszlopokat döntött ki.

A kemerovói Novokuznyeckben, ahol a vihar két ember halálát és további hat sérülését okozta, szükségállapotot vezettek be. A városban 47 lakóház tetőszerkezete sérült meg, több mint kétszáz fa dőlt ki, valamint 30 gépkocsiban és a szociális infrastruktúra 45 létesítményében keletkeztek károk.

A 2014-ben Ukrajnától elcsatolt Krím félszigeten lévő Kercsben is megszakadt több városrész áramellátása az erős szél miatt. A városban mintegy kéttucatnyi fa dőlt ki. Az érintett régiókban helyreállítási munkálatok folynak, írja az MTI.

Rovatok