Index Vakbarát Hírportál

Nagy nyomás nehezedik Izraelre, küszöbön a megállapodás

2023. november 20., hétfő 06:30

Izraelre nagy nyomás nehezedik, hogy bizonyítékokkal támassza alá azon állítását, miszerint a Hamász harci célokra használja Gáza legnagyobb kórházát, az al-Sifát. Vasárnap nyilvánosságra hozott egy videót, amelyen állítása szerint az látható, amint a Hamász két túszt visz be a komplexumba. A Hamász és a kórház tisztviselői tagadták Izrael állításait. A személyzet, a betegek és az ott menedéket kereső palesztinok elmenekültek a kórházból az Izrael által végrehajtott rajtaütés óta eltelt napokban. A Segélyszervezetek az újszülötteket is kimenekítették az intézményből, miközben az Egyesült Államok és Katar kedvezően értékelte a Hamász által fogva tartott túszok körül folyó tárgyalásokat.

Hosszú, ötvenöt méteres terroralagutat találtak az izraeli csapatok az al-Sifa kórház alatt a Gázai övezet északi részén – jelentette az izraeli hadsereg szóvivője X- (Twitter) fiókjában vasárnap este. 

Katonai egységek, a katonai hírszerzés és a Sin Bet belbiztonsági szolgálat közösen találták meg a legnagyobb gázai kórházban a tíz méter mélyen húzódó, ötvenöt méter hosszú járatot, amelyről videót is készítettek egy leeresztett kutya hátára szerelt kamerával.

Az alagút lejárata a kórház területén azon fészer alatt volt, ahol egy járművet is találtak rengeteg fegyverrel, köztük egy páncéltörő rakétával, töltényekkel és Kalasnyikovokkal. 

Az alagút folytatását egy ajtó zárja el, melyet több védelmi eszközzel biztosítottak: robbanásbiztos ajtóval és lő-nyílással, melyekkel a Hamász megpróbálja megakadályozni az izraeli erők behatolását. Az izraeli haderők tovább folytatják a Hamász föld alatti rendszerének feltárását.

Biztonsági kamerák felvételeit is megtalálták, melyeken Izraelből elrabolt személyeket szállítottak be a kórház területére, majd a folyósokon vitték őket. A közzétett felvételeken elrabolt thaiföldi és nepáli férfiak láthatóak.

Az eredmények minden kétséget kizáróan bizonyítják, hogy a kórházkomplexum épületeit a Hamász terrorista tevékenységekhez használta. Ez újabb bizonyítéka annak, hogy a Hamász terrorszervezet cinikusan, emberi pajzsként használja a Gázai övezet lakóit gyilkos terrorista tevékenységéhez

– közölte a katonai szóvivő.

Az izraeli erők szerint az al-Sifában eddig felfedezett és dokumentált terek a harcok irányítására és a harcba vonulásra is szolgálnak, nem csak a magas rangú Hamász-vezetők elrejtésére. 

A katonai szóvivők szerint a Hamász az izraeli csapatok szárazföldi hadművelete előtti három héten utasítást adott az alagútnyílások lezárására és a fegyverek elrejtésére a kórházban védelmet kereső mintegy harmincezer gázai fedezékében.

Koraszülött csecsemőket is kimenekítettek

Jelenleg mintegy háromszáz beteg és egészségügyi személyzet maradt a kórházban, miután számos beteget, köztük a koraszülötteket vasárnap átszállították más egészségügyi intézményekbe.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vasárnapi közleménye szerint a dél-gázai Rafahban található Al-Helal Al-Emirati Szülészeti Kórház orvosai, akik 31, Gáza városából evakuált újszülöttet kezelnek, azt mondják, hogy valamennyi csecsemő súlyos fertőzésekkel küzd.

A csecsemők közül tizenegy kritikus állapotban van – tették hozzá.

A WHO szerint az újszülöttek azért betegedtek meg, mert az al-Sifa kórházban nem állt rendelkezésre elegendő orvosi felszerelés, és mert nem tudták folytatni a fertőzések elleni védekezést a folyamatban lévő izraeli támadás közepette.

Mohammad Salamah az Al-Helal Al-Emirati Szülészeti Kórházban a CNN-nek azt nyilatkozta:

Vizsgálatokat végzünk az összes csecsemőn, és az állapotuknak megfelelően folyadékot és szükséges gyógyszereket kaptak. Egyelőre nehéz, stabil állapotban vannak, de ez az állapot romolhat, különösen annak fényében, hogy most már bármikor elfogyhat az áram, amíg nem jut üzemanyag Gázába.

Hat egészségügyi dolgozót és 10 családtagjukat, akik a kórházban húzták meg magukat, szintén evakuálták – közölte a WHO.

Napokon belül megállapodás születhet

A Hamász által a Gázai övezetben fogva tartott túszok szabadon bocsátását biztosító lehetséges megállapodás legújabb tervezete a harcok négy-öt napos szüneteltetését javasolja 50 túsz kezdeti szabadon bocsátásáért cserébe – mondta a CNN-nek két, a tárgyalásokat ismerő forrás.

A megállapodás még nem született meg, és annak szövegét már hetek óta ide-oda cserélgetik. A különböző országokból érkező tárgyalók, köztük Joe Biden amerikai elnök kormányának magas rangú tisztviselői azonban ritka optimizmusuknak adnak hangot az előrehaladással kapcsolatban.

Bár a tárgyalások még mindig megszakadhatnak, és továbbra is vannak vitás pontok, a források szerint a megállapodás már csak napok kérdése.

A tárgyalások bizonytalanságát jelzi, hogy a két forrás szerint a Hamász a közelmúltban legalább egyszer hirtelen felfüggesztette a tárgyalásokat különböző kifogások miatt, amelyek közül az egyik a gázai al-Sifa kórház izraeli lerohanása volt. A tárgyalások azonban végül újraindultak. 

Gyakorlati jellegű kihívások

A Hamász által elrabolt izraeli túszok elengedéséről szóló megállapodás már csak „kisebb, főleg gyakorlati és logisztikai” kérdéseken múlik – jelentette ki a katari miniszterelnök vasárnap.

A tárgyalásokon már csak nagyon csekély kihívások maradtak (...) Ezek inkább logisztikai, gyakorlati jellegűek

– tette hozzá Muhammad bin Abdul Rahman asz-Száni kormányfő egy dohai sajtótájékoztatón, amelyet Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője jelenlétében tartott.

A megállapodásról folytatott tárgyalások az elmúlt hetekben „hullámvölgyeket éltek át. Azt hiszem, most már biztosabb vagyok abban, elég közel vagyunk ahhoz, olyan megállapodásra jussunk, amely lehetővé teszi, hogy a túszok biztonságban hazatérhessenek” – fejtette ki a politikus.

A Sin Bet az elmúlt napokban a Gázai övezetben letartóztatott, és Izraelbe szállított kihallgatásra több mint száz terroristát, akik közül hárman részt vettek az október 7-i, Izrael elleni terrortámadásban. 

Rakétakilövő egységek tagjait, mesterlövészeket és logisztikai ügyekben dolgozókat is elfogtak, akik információkat szolgáltattak a föld alatti járatok elhelyezkedéséről, ásásuk részleteiről, valamint a szervezet módszereiről és toborzásáról.

Rovatok