Index Vakbarát Hírportál

Teherhajók szenvedtek balesetet a Fekete-tengeren

2023. november 20., hétfő 12:32 | aznap frissítve

Halálos áldozata is van annak a teherhajó-balesetnek, amely a Fekete-tenger török felségvizein történt vasárnap Isztambultól nagyjából 200 kilométerre.

Az MTI közlése szerint a török mentőegységek megtalálták és kiemelték a tengerből a vasárnap elsüllyedt hajó szakácsának holttestét, a 12 fős legénység többi tagját eltűntnek nyilvánították.

A szerencsétlenséget megelőzően, vasárnap reggel a hajó kapitánya már jelentette, hogy egy hullámtörő felé sodródik, ám a Törökország északnyugati részére aznap lecsapó heves viharok miatt több órán át nem tudták megkezdeni a kutatást és a mentést – közölte Abdulkadir Uraloglu közlekedési és infrastrukturális miniszter.

A miniszter hozzátette: a Kafkametler nevű hajó a nyugat-törökországi Izmir kikötőjébe tartott, amikor a régióban kialakult heves viharok következtében többször nekicsapódott egy hullámtörőnek.

Egy másik teherhajó is felborult a Fekete-tenger törökországi partjainál, valamint evakuálni kellett egy török börtönt.

A török tengerészeti igazgatóság tájékoztatása szerint a Pallada nevű, kameruni zászló alatt közlekedő hajó − szintén Eregli kikötőjének közelében − az ötméteres hullámokban zátonyra futott és kettétört. A legénység mind a 13 tagját kimentették.

Eregli börtönét is fenyegető vízszintemelkedés miatt a rabokat a környező létesítményekbe szállították a fegyintézetből – számolt be a történtekről Yilmaz Tunc török igazságügyi miniszter.

A délkelet-törökországi Diyarbakir és Batman tartományban vasárnap négy ember vesztette életét, ötvenen pedig megsérültek a heves esőzések okozta áradásokban. A szomszédos Bulgáriában az orkánerejű szél, a heves esőzések és a havazás következtében két ember életét vesztette.

A hatóságok szükségállapotot hirdettek a Fekete-tenger partján fekvő Várnában.

Rovatok